A password will be e-mailed to you.

Bu yıl ilk defa 7-27 Eylül tarihleri arasında “Utopia by Design” (Tasarımla Ütopya) teması altında düzenlenecek Londra Tasarım Bienali’nin Türkiye sergisinde Autoban’ın “Dilek Makinesi” projesi yer alacak.

Londra Tasarım Bienali’nin Türkiye sergisinde yer alacak “Dilek Makinesi” projesi tanıtıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Bülent Eczacıbaşı, İKSV olarak yurtdışında yürüttüğümüz tüm faaliyetlerde öncelikli amaçlarımızdan biri Türkiye’de üretilen güncel kültürel değerlerin yurtdışındaki tanıtımına katkıda bulunmak oldu. Londra Tasarım Bienali’ndeki Türkiye sergisinin koordinasyonu da bu yıl, bu yöndeki çalışmalarımız arasına katıldı. Londra Tasarım Bienali’nin Türkiye sergisinin koordinasyonunu üstlenmemize yönelik önerisi ve teşviki nedeniyle de gurur duyduk” dedi.

Toplantıda daha sonra, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova’nın moderatörlüğünü üstlendiği sunumda, Autoban’ın kurucuları Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar ile küratöryel danışmanlar Paul McMillen, Zehra Uçar ve Koray Malhan projeyi anlattılar.

‘Dilek Makinesi’ (The Wish Machine)

Kökleri Neolitik çağlara kadar uzanan “Dilek Makinesi”, Anadolu inanışında derin bir yere sahip, Yunan, Kabala ve Pers inançlarında da rastlanabilen kadim bir kültürel gelenekten, dilek ağacından ilham alıyor. Bir ağacın dallarına tutturulan notlar, istekler ya da hayaller, umutsuzluktan doğan bir umut eylemi olarak görülebilir. “Dilek Makinesi” bu çok kültürlü geleneği, tasarım ve ütopyanın birlikte nasıl işleyebileceğine dair temel bir kavrayış olarak ele alıyor.

Projenin konsepti şu: Yansımalı bir mekânda, nefes alıp verir gibi hava basıncıyla çalışan pnömatik bir sistem görünümündeki sergide ziyaretçiler, şeffaf tüplerden yapılmış altıgen bir tünelin içinden geçmeye davet edilir. Umutlarını, geleceklerini, ütopyalarını ve dileklerini yazdıkları kâğıtları tünelin sonunda bulunan kapaktan “Dilek Makinesi”ne yerleştirirler. Notlar tüpler aracılığıyla, ziyaretçilerin görüş alanının dışında bir yere doğru yolculuğa çıkarlar. Bir dileğin gerçekleşmesi için bir gölün dibine bozuk para atma veya bir mum yakma eyleminde olduğu gibi, “Dilek Makinesi”nde de seslenilen o nihai yer gizemini korur.

Londra Tasarım Bienali Türkiye sergisinin kimlik tasarımı ise Umut Südüak tarafından yapılıyor. 

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 19:52:09