A password will be e-mailed to you.

Sanatçılar Her Anıyla Alıntılanan Geçmiş sergisinde kentin gizli kalmış, marjinalleşmiş ya da göz ardı edilmiş kırıntılarını ve kalıntıları arıyorlar. 

Sanatçılar Her Anıyla Alıntılanan Geçmiş sergisinde kentin gizli kalmış, marjinalleşmiş ya da göz ardı edilmiş kırıntılarını ve kalıntıları arıyorlar. 

28 Mayıs Cumartesi günü Depo İstanbul’da Her Anıyla Alıntılanan Geçmiş (Past, in Each of its Moments, be Citable) sergisinin açılışı yapıldı. Sergide, farklı alanlardan gelen 11 sanatçı, geçmişi ve bugünü anlatmak için Alman filozof Walter Benjamin’in (1892-1940) bilmecemsi yazılarını kendi bakış açılarına göre yorumluyorlar. Serginin çıkış noktası Bejamin’in yazdığı yazı olmasına rağmen, sadece metinden ilham alınarak  sanatçılar tarafından tekrardan yaratılıyor. 

Soldaki ilk fotoğrafta Walter Benjamin’in metnini görebilirsiniz. 

Bu metin, sanatçıların yaptıkları işlere bir giriş, bir araç, bir metot ve eleştirel bir dayanak. Sanatçılar kentin gizli kalmış, marjinalleşmiş ya da göz ardı edilmiş kırıntılarını ve kalıntıları arıyorlar. Geleneksel tarih içinde diğer tarihlere, kişisel tarihlere, kimliğe, tüketime, bireysel ve toplumsal ihtiyaçlara, zanaatkarlığa, otomatik üretime ve bugünün İstanbul’unun çevresine adeta kentsel fizyonomist gibi değiniyorlar. 

Kentin ve insanların yıllar içinde nasıl değiştiğini bu sergiye gidince görebileceksiniz. Mesela eczacı ve aynı zamanda şair olan Melih Ziya Sezer’in Yeni Moda Eczanesi‘nin üzerinden bugünkü eczanelere uzanan değişimi çabucak fark edeceksiniz. Bir anda zihninizde bugünkü eczanelerin imgeleri canlanacak. Ya da Andreas Töpfer’in Türkiye’ye turist olarak gelip, kendi gözlemine dayanarak çizdiği resimleri ile Almanya’ya döndüğü zaman Türkiye’nin nasıl göründüğü ile ilgili gözlemlerini kara kalem çalışmalarında görebileceksiniz. Ya da Elena Tezak’ın kentte en çok kullanılan objelerden biri olan tabure ile kurduğu ilişkiyi, geçmiş ve günümüz perspektifinden anlamlandırabileceksiniz.  Özellikle Neriman Polat’ın İstanbul’da yeni zafer binaları olarak karşımıza çıkan AVM’leri konu edindiği çalışmalarını görmenizi tavsiye derim. 

 

Burada ismini yazamadığım diğer sanatçıların çalışmaları da bir o kadar değerli ve anlamlı. Eğer bu çalışmaları görmek, hissetmek ve üstünde düşünmek istiyorsanız mutlaka sergiyi gezmelisiniz. 

Sergiye katılan sanatçılar

Sezgi Abalı

Patrizia Bach

Doğu Çankaya

Juliane Eirich

Benjamin Maus

Lara Ögel

Neriman Polat

Çağrı Saray

Elena Tezak

Andreas Töpfer

Bilal Yılmaz

 

 

 

Depo İstanbul’da 17 Temmuz’a kadar sürecek olan Her Anıyla Alıntılanan Geçmiş sergisine uğramayı unutmayın! 

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 16:59:56