Mehmet Şeyhmus Ensari bu yıl 16. edisyonu Haliç tersanesinde gerçekleşecek Akbank ana sponsorluğundaki sanat fuarı Contemporary İstanbul’a ve tersanenin mimari tasarımını yapan Murat Tabanlıoğlu’na soruyor: “Asbest Safe belgeniz var mı?”
Okurlarımızdan gelen sorular nedeniyle başvurduğumuz, Sanatatak’a özel olarak konuşan asbest söküm uzmanı, Asbest Söküm Uzmanları Derneği(ASUD) başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, 2019 yılında 16.İstanbul Bienali’nin aspest oranı yüzünden yapılamadığı Haliç Tersanesi’nin bugün temizlenmiş olmasının imkansız olduğunu söylüyor. Ensari bununla kalmıyor, fuar gibi kamuya açık bir etkinlik, üstelik daha önce asbest tespit edildiği için kamuya açılamamış bir mekanda yapılacağı zaman kamuoyuyla hava ölçüm belgelerinin derhal paylaşılması gerektiğini vurguluyor.
“İddialı konuşacağım iki yılda aspestin tersaneden yok olması imkansız!”
Ensari’ye göre Türkiye asbestle mücadele etmiyor. İstanbul hele hiç etmiyor. Asbest soluyor. Tersane gibi pek çok yıkımın ve sökümün yapıldığı özellikle Eyüp Sultan bölgesinde İstanbul Belediyesi’nin “dikkatsiz”, “hoyrat” davrandığını, Ekrem İmamoğlu’nun sözünü tutmadığını söylüyor:
“Endişe ettiğimiz oranlar tespit ettik. Yıkımlar çok tehlikeli. Asbest görünmeyen bir lif. O yüzden olduğuna inandırmak çok güç. Bakın Kovid’in aşısı var, aspestin yok. Biyolojik değil çünkü. Aşırı tehlikeli. Kadıköy’deki aspest rüzgarla Beşiktaş’a gelir. Bir vatandaş da bunu solur ve hasta olur. İstanbul Belediyesi’ni yıkımlarla ilgili çok uyardık. Bize geç de olsa danıştılar ama Haliç tersanesiyle ilgili tasarrufları ne oldu, bilmiyoruz. Tersanenin hava ölçüm ve asbest safe raporlarını belediyenin, oranın mimarisini üstlenen mimari şirketin, kamuoyuyla paylaşması acil şart. Bunu talep etmek Contemporary İstanbul yetkililerinin aklına gelmemiş olabilir. Diyorum ya çünkü asbest görünmez lifli bir yapıdadır. Rüzgarla havaya kalkar. Ve yok olması hele iki yılda iddialı konuşacağım, imkansız!”
Ensari, Aliağa tersanesinde gözlemcilik yapmış. Bu tecrübeye dayanarak Ensari, “tersane gibi yerlerde asbestin tamamen yok olması imkansızdır”, diyor. Ve kamuoyunu Güvenli Raporu almadan bu tür yerlerdeki etkinliklere giderken uyarıyor:
“İki yıl önceki aspest iki yılda yok olmaz. Sağlığa tehdittir. Bir kere asbest solumak bile kişiyi hasta edebilir. Türkiye asbestle mücadele etmediği gibi yıkımlara sahte güvenli belgeler veriyor. Bunun kaç defa haberi yapıldı? Bu insan sağlığı.”
2022 baharında açılması planlanan Tersane Istanbul, Contemporary Istanbul’un 16. edisyonuna özel olarak 9.500m2 kapalı, 10.000m2 açık alanını erken tamamladı.
5-6 Ekim ön izleme ve 7-10 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak olan 16. Contemporary Istanbul, 60 galeri ve kurumu Tersane İstanbul’da bir araya getirecek.
Hatırlatmamız gerekirse İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurarak, Yedince Kıta başlığıyla gerçekleşen 16. İstanbul Bienali’nin mekanları arasından Tersane İstanbul’u çıkarmıştı.