Aylardan eylüle girdiğimiz bu günlerde sanat galerileri sonbaharı karşılayan sergileri birbiri ardına duyurmaya başladı.
Aralarında Yusuf Taktak’dan Sarp Kerem Yavuz’a, Çağdaş Erçelik’den Alican Leblebici’ye ait çalışmaların yer aldığı; kimi yabancı sanatçıların Türkiye’deki ilk kişisel sergilerinin de bulunduğu 11 sergi, tek listede.
“Bir an için, gerisin geri”, Gülnihal Yıldız / KAIROS Gallery, 14.09-21.10.2023
Kairos Gallery, 14 Eylül- 21 Ekim tarihleri arasında Gülnihal Yıldız’ın “Bir an için, gerisin geri” başlığını taşıyan ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Sanatçıyı harekete geçiren hafıza meselesine yayılmış yarı saydam düzeyde resim yapan Yıldız; henüz olmamış ya da çoktan olmuş bir seri sahnenin tanıklığını çıkarıyor seyircinin karşısına. Sanatçının hafızanın içeriğinden çok biçimini açık eden pastel ve yağlıboya resimler ve resimler arası geometri, yalnızca Kairos’un duvarlarına değil, bu duvarları bir seyre dönüştüren izleyicinin bakışına da taşınacak.
“Kendime ulaşacağım ama hangi yoldan?”, Cem Güventürk / HopeAlkazar, 16.09-30.10.2023
Yazı ve resmi bir araya getirdiği üslubunda; izleyiciye bazen bir sorgulama, bazen bir gülümsetme bazen de kendini bulma-kaybetme deneyimi sunma arzusuyla yola çıkan Cem Güventürk’ün ilk kişisel sergisi “Kendime Ulaşacağım ama Hangi Yoldan?”, 16 Eylül-30 Ekim tarihlerinde HopeAlkazar’da. Serginin küratörlüğünü Banu Seyhan üstleniyor.
“Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi” / Yapı Kredi Müzesi, 13.10.2023-10.03.2024
Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin bir bölümünü geçici süreyle bünyesine alan Yapı Kredi Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle 13 Ekim 2023-10 Mart 2024 tarihleri arasında ‘Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük Sergisi’ne ev sahipliği yapacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergilenecek.
Sergi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser İstanbul Yapı Kredi Müzesi’ne getirilerek kronolojik ve tematik bölümler altında sunulacak. Türk Tarih Kurumu Arşivi’nden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok tarafından yapılan orijinal çizimlerin bir kısmı ise ilk defa bu sergide görülebilecek.
“Başka Zaman – Başka Mekan”, Yusuf Taktak / Brieflyart, 14.09-15.10.2023
Yusuf Taktak’ın tuval resimleriyle birlikte, kutuların içine karışık teknikle yaptığı son dönem çalışmalarının yer aldığı “Başka Zaman – Başka Mekan” başlıklı kişisel sergisi 14 Eylül-15 Ekim arasında Brieflyart’ta ziyaretçilerle buluşacak. Sanatçı, resimlerinin yanı sıra üç boyutlu işlerinin de yer aldığı bir eser seçkisini Brieflyart’ta sergileyecek. Akademideki öğrencilik yıllarından bu yana kendi anlayışı çerçevesinde kolaj ve asemblaj, enstalasyon örnekleri yapan Taktak, resimlerinde ve büyük kutular üzerine karışık teknikle yaptığı çalışmalarında gerçek ve yanılsamayı birlikte değerlendiriyor. “Başka Zaman – Başka Mekan” sergisinde yer alan eserlerde, son aylarda ülkemizde yaşanan doğal afetlerin etkisi de izleyiciye yansıyor.
“Funk Your Funk”, Jakup Ferri / Ferda Art Platform, 13.09-14.10.2023
Arnavut sanatçı Jakup Ferri’nin son dönem üretimlerinden 59. Venedik Bienali Kosova Pavyonu, Manifesta 14 ve Kuntsmuseum Luzern’da gösterilmiş eserlerinden oluşan seçi “Funk Your Punk”, 13 Eylül-14 Ekim tarihlerinde Ferda Art Platform’da.
Çalışmalarına ve yaşamına Kosova ve Amsterdam’da devam eden sanatçı 9. İstanbul Bienali’nde de gösterilen video eserleri ile tanınsa da son dönem üretimlerinde tekstil ve dokuma işleri ile ön plana çıkıyor. Çizimlerinde lineer bir perspektif yerine çoklu bir perspektif kullanan sanatçının oluşturduğu sahnelerdeki karakterler her çizgisinde Ferri’nin özgün dilini aynı şekilde yansıtan bir evren yaratıyor. Sanatçının eskiz defterinde doğan bu hikayeler dokuma ve nakış işlerinde iş birliği yaptığı Arnavut kadın zanaatkârların ellerinde hayat buluyor.
“Yüz Yüze”, M.K. Perker / PİLOT, 14.09-04.11.2023
Uluslararası çizgi dünyasının önemli aktörlerinden M.K. Perker’in “Yüz Yüze” başlıklı solo sergisi 14 Eylül – 4 Kasım tarihlerinde Pilot Galeri’de seyirciyle buluşacak. İlhamını insanların yüzlerinden alan sergide Peker, tarihi en az 5.000 yıl öncesine uzanan bir sanat formu olan portreyi, kendine özgü yaklaşımıyla yorumluyor. Kimi tanıdık, kimi kurgusal bu portreler, zamanın kaydını tutarken, yüzün ardındaki bilginin peşine düşüyor. Pek çoğu popüler kültürün bir parçası olan yüzlerin üzerimizdeki etkisini değerlendirmemize kapı açıyor.
“Hayalbaz”, Çağdaş Erçelik / Galeri Selvin, 11.10-09.11.2023
İzmirli Çağdaş Erçelik’in heykellerinden oluşan yeni sergisi “Hayalbaz”, 11 Ekim-9 Kasım tarihlerinde Arnavutköy Galeri Selvin’de. Erçelik’in “Günlük tutar gibi düşündüm” dediği Hayalbaz’da sanatçı; yaşadığı şehrin, yürüdüğü sokakların, çalıştığı atölyenin, karşılaştığı insanların ve onların arasında gezinen hatıralarla hayallerin heykellerine hayat veriyor. Bu heykeller, hayalbazın bizzat kendi küçük dünyasına dair öyküler anlatıyor.
“In Transit”, Melody Hesaraky / Decollage Art Space, 18.09-17.10.2023
Amerikalı sanatçı Melody Hesaraky’nin, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “In Transit”, 18 Eylül–17 Ekim tarihleri arasında Decollage Art Space’te izleyiciyle buluşuyor. Tekstil tasarımcısı Hesaraky’nin 2020 yılından beri üzerinde çalıştığı serisi “In Transit”, insanın varoluşundaki yaratım sürecini, hareketle ve bedenle ilişkisini ele alıyor. Vücut sanatı eşliğinde karışık medya içeren fotoğraflardan oluşan serideki fotoğraflar, insan bedenini ve bedendeki devinimi vurguluyor.
“Ringin Ortasında”, Alican Leblebici / Merdiven Art Space, 01-30.09.2023
Alican Leblebici’nin “Ringin Ortasında” başlıklı kişisel sergisi, 1-30 Eylül 2023 tarihleri arasında Merdiven Art Space’te izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı sergi kapsamında ringin unutulmaz temsilcisi, efsanevi boksör ve aktivist Muhammed Ali’nin politik ve sosyal etkisini odağına alarak ringi ve ringin ifade ettiği alanı günümüz gözünden yeniden şekillendiriyor. Ringin sosyal ve politik anlamlarını keşfetmeye çağıran “Ringin Ortasında”, Muhammed Ali’nin yaşadığı dönemin sosyo-politik iklimini belirleyen ırkçılık, ötekilik, savaş ve siyasal şiddet gibi olguların yerel ve günümüz dünya meselelerinde hâlen güncelliğini koruduğunu vurguluyor.
“Mekanın Ötesinde”, Murat Kahya, Gözde Mulla, Emir Yasin Yağmurca / Simbart, 14.09-21.10.2023
Murat Kahya, Gözde Mulla ve Emir Yasin Yağmurca’nın işlerini bir araya getiren ‘Mekânın Ötesinde’, 14 Eylül-21 Ekim tarihlerinde Simbart Projects’de.
Mekân ve boşluk ilişkisine, zaman ve hafıza diyalektiğinde bir imgesel alan açmayı hedefleyen sergi, mekân ve doğa kavramları etrafında çalışan sanatçıları buluşturan eserler ile imge, kurgusal alan, hafıza, zaman, değişim ve devinim konularını odağına alıyor. ‘Mekânın Ötesinde’, sanatçıların kendi çevrelerinde temas ettikleri bu mekanların ötesinde bir deneyim sunmayı amaçlarken, tuval, kâğıt, fotoğraf, yerleştirme gibi çeşitli medyumlar üzerinden söz konusu ilişkileri inceliyor.
“‘Dostlar Arasında’ Uzun Bir Hikayeden Kesitler”, Hüseyin Bahri Alptekin / Galerist, 11.09 – 28.10.2023
Gündelik hayattan beslenen sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin’in Galerist’deki ilk sergisi “‘Dostlar Arasında’ Uzun Bir Hikayeden Kesitler”, 11 Eylül-28 Ekim tarihlerinde seyirciyle buluşuyor.
Ortaya çıkan eserden daha çok onu meydana getiren sürece önem veren sanatçı, bu sergisini kendisinin hayatı yaşayış şekli, eserleri, hocalığı, seyahatleri, diğer sanatçılarla iş birlikleri, dostları bir araya getirişi ile tüm bunların etkileri üzerine kurguluyor. Kolektif üretimlerle ilgilenen ve yıllar içinde birden çok sanatçı kolektifinin kurulmasına da öncülük eden Alptekin’in ‘Dostlar Arasında’ sergisinde yer alan eserlerin bir çoğu o dönemi farklı noktalardan bugüne taşıyor.
Bu fikirden yola çıkan sergide, Alptekin’in yanı sıra Can Altay, Thomas Büsch, Tunç Ali Çam, Grip-in, Ayhan Hacıfazlıoğlu, Minna Henriksson & Staffan Jofjell, Şirin İskit, Emre Koyuncuoğlu, Michael Morris, Serkan Özkaya, Camila Rocha, Vahit Tuna ve Nalan Yırtmaç’ın eserleri bir araya geliyor.
“Synthetic Identity”, Özge Çokgezen / Ambidexter, 14.09-22.10.2023
Özge Çokgezen’in ilk kişisel sergisi “Synthetic Identity” 14 Eylül’de Ambidexter Gallery’de izleyici ile buluşuyor. Sanatçının 2019-2023 yılları arasındaki çalışmalarından bir seçki sunan sergide Çokgezen, son üç yılda dünyanın farklı köşelerinde sanat alanındaki deneyimlerini yansıtıyor. Akrilik resim, kâğıt üzerine kabartma eser, demir üzerine krom kaplama metal heykel, polyester ve fiber duvar heykeli, demir kaide üzerine metal heykel ve şekillendirilmiş demir heykel yerleştirmelerinden oluşan “Synthetic Identity”, 14 Eylül – 22 Ekim 2023 tarihleri arasında Ambidexter’de ziyarete açık olacak.