Covid-19 nedeniyle hızla para kaybeden müzeler bütçelerini dengeleyebilmek için yeni çözümler peşinde. Bunlardan biri de Netflix gibi dijital platformlarla işbirliği yapmak…
Geçtiğimiz ekim ayında Londra’daki Royal Academy, Covid-19 salgınıyla tetiklenen ekonomik kriz ile gündemdeydi. Galerinin bir çözüm yolu bulabilmesi için güç bir karar alması gerekiyordu, ya rönesans şaheserlerinden birini satarak 100 milyon sterlinin üzerinde bir gelir elde edecek ya da kemer sıkmak için çalışan sayısını azaltacaktı. Müze ve galerilere fiziksel erişimin kesilmesi ve sınırlandırılması bu kuruluşların gelirlerini de kesti. Çevrim içi sergiler şu ana kadar neredeyse tek çare olarak görülüyordu. Ancak şimdi Türkiye’de de neredeyse her gün aralarına bir yenisi eklenen dijital platformlar çözüm alternatifleri arasında görülüyor.
Gelenekçiler gidişattan hiç memnun olmasa da ABD’de müzeler ve dijital platformlar çoktan işbirliğine başladı. Müzeler koleksiyonlarını ve mekanlarını yeni seyircilere ulaştırmak için sulu şakalara varan işbirliklerini bile kabul ediyor. Bu işbirlikleri ya markalara özel sponsorlu içeriklerle ya da mekan ve koleksiyon kullanımlarıyla gerçekleşiyor. Mesela Netflix Brooklyn Museum’da popüler dizisi The Queen’s Gambit’in kostümlerinin yer aldığı çevrim içi bir sergi düzenledi. Aynı formül The Crown’ın dördüncü sezonunda da uygulandı. Sergi dijitaldi ancak kıyafetler müzenin ünlü Beaux-Arts girişinde çağa ait eserlerle yan yana yerleştirildi. Yine sonbaharda Londra’da Disney+ ve National Portrait Gallery ortak bir işe imza attı. Müzede Star Wars evreninin yeni gözdesi Mandalorian’ın portresi (manşet görselindeki) sergilendi.
Popüler kültürle müzelerin bu ortaklığı gelecek için bir model olacak mı şimdiden kestirmek güç. İşbirliklerine giden müzelerin yöneticilerine bakılırsa en az bir taraf bu gelişmelerden oldukça memnun ve yenilerine açık olduklarını da söylemekten çekinmiyorlar.
İLGİLİ HABERLER