A password will be e-mailed to you.

 

Bugün sanatçı Ömer Uluç’un doğum günü! 2010’da aramızdan ayrıldığından beri özlemimiz büyüyor. Bu yıl, doğum gününde onu sözleriyle hatırlayalım istiyoruz.

İyi ki doğdun Ömer Uluç…

  1. Aslında Türkiye’nin çılgınlığıdır her şeyi kurtaracak olan.2. Akademizm, kurallar demektir. Kuramsallaşma ve kurumsallaşma demektir. Akademi demek, tasnif demek, ayırma/bölme, etiketlemek, yapıştırmak, zarflara koymak, çekmecelere koymak demek. Bir nevi akademi, bir düşünceler morgudur.3. Sanatçının özgür olması, kendisini özgürleştirmek için en uç yaşam tecrübelerine girmesidir. Örnek olarak Amerikan sanatı, en çok dadaizmi öğrenerek sürrealizmle özgürleşebildi.

    4. Modern ve ötesi hiçbir coğrafyada keskin bir bıçakla kesilemedi. Bunlar geçirgen, iç içe ve karmaşık süreçler.

    5. Dadaizmin ve sürrealizmin öğretisi her şeyin, her şey olabileceği ya da her şeyin hiçbir şey olabileceğidir. Önemli olan tutarlılık değil, tutkudur.

    6. Sanat, toplumsal gelişmelerin aynası filan değildir. Onu ya önceden göstermiştir ya da sonradan sonuçlarını gösterecektir. Dolayısıyla ideolojiktir ama aydınların anlamak istediği anlamda değil.

    7. Fütüristlerin sanatında, Eski Mısır sanatına veya Giacometti’ye kıyasla, bir şeylere, belki sadece içinde yaşadıkları döneme yapışıp kalmışlık ve oradan da kıpırdamazlık görürüm ben. Mısır sanatına gelince, o, bütün zamanların ötesinden bizlere ulaşır.

    8. Konular ve temalar sadece şeffaf aracılar değillerdir. Resmederek onları daha size ait kılıyorsunuz ve sanıyorum günümüz resminde giderek daha çok önem kazanıyorlar.

    9. İnatla hep figüratif kalmışsam, hiçbir zaman aşırı figüratif olmadığımdandır.

    10. Köklere inanmıyorum. Aksine, kendi kendini yaratma özgürlüğüne ve ret oyununa inanıyorum.

 

Kaynak:

Ben Ayşegül Sönmez Çağın İçinde, Sanatatak Yayınları.

Umut Burnundan Dolaşarak, Sanatatak Yayınları.

 

Daha fazla yazı yok
2024-09-16 13:25:42