A password will be e-mailed to you.

Serhat Celâl Birdal, İletişim Yayınları’ndan çıkan “Bir Başka Devrim: Türkiye Sol Hareketinde Arzu, İdeoloji, Politika (1960-1980)” adlı kitabında, sol mücadele tarihini “arzu politikası” bağlamında bir okumaya tabi tutuyor. Araştırma-inceleme dalındaki kitap bu haftaki tavsiyemiz…

Türkiye’de radikal sol hareketin 1960’ların ortalarından 1980’e uzanan hızlı ve büyük gelişme dönemi, elbette büyük kayıpların yanı sıra büyük siyasi iddialar, stratejiler, ideolojik arayışlar ve tartışmalarla bilinir. O kitlesel seferberliği yaratan, sadece rasyonel yönelimler, zihinsel tasarımlar, belirli talepler, çıkarlar veya mağduriyetler, acılar değildi, aynı zamanda arzulardı. Akıl ve iradenin zıddı ya da onlardan kopuk bir “güç” olmayan, aksine onlarla iç içe hareket eden ve ettiren arzular…

Serhat Celâl Birdal, 1960-1980 arası Türkiye sol hareketini, Deleuze ve Guattari’nin genişlettiği Spinozacı arzu kavramının ışığında inceliyor. Özellikle ’68 kuşağı bağlamında romantize edilen “naif” manzaranın arkasındaki dinamiği görmemizi sağlayan bir ışık bu. Kısmen ideolojiye “kaydolan” fakat ondan taşan bir potansiyele işaret ediyor. Kitap, “Türkiye solunun arzu politikası” ile ilgili bir hatırlama ve muhasebe çağrısı aynı zamanda.

 

İLGİLİ HABERLER

Haftanın kitabı: Sarmaşık

Haftanın kitabı: Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır

Daha fazla yazı yok
2024-12-03 17:14:43