A password will be e-mailed to you.

“En büyük” nitelik olarak fazla bir şey etmiyor olabilir. Mesela, evrenin en büyük adliyesine sahip olmak, en çok adaleti getirmiyor. Fakat Japonya’da açılan ve “dünyanın en büyük dijital müzesi” sloganıyla yola çıkan Mori Building Digital Art Museum adının hakkını içeriğiyle de vermeye çalışıyor.

Dijital ve interaktif sanatı bir araya getiren müzenin alışageldik müzelerden en büyük farkı sanata dokunmaya izin vermesi… Tokyo’nun Odaiba bölgesindeki müze, 520 bilgisayar ve 470 yüksek teknolojili projeksiyon cihazıyla; bilim, sanat, tasarım, teknoloji arasında bir köprü kuruyor, dünyayı ve doğayı farklı bir deneyimle ziyaretçilere yeniden yaşatıyor.

Müze dörtlü bir ortaklık yapısı üzerine kurulu: Bir inşaatçı, Mori Building, Teamlab ve bir sanat kolektifi. 10 bin metrekareye yayılan müze, 5 ayrı alanda 50 interaktif gösteriye ev sahipliği yapıyor. Müzenin ilk sergisi “teamLab Borderless” (teamLab Sınırsız) adındaki gibi bariyerleri aşmaya çalışıyor, özellikle “sanat” içindeki bariyerleri, sanat ve ziyaretçi arasındaki bariyerleri ve iki insan arasındaki bariyerleri…

Müzenin içinde birbirine bağlı beş alandan ilki ziyaretçilerin kendi rotalarını yarattıkları interaktif dijital bir manzara. Burada dijital şelalerden geçip ışık saçan kuşlara dokunmak ve bilgisayarların yarattığı ormanlarda gezmek mümkün. İkinci bölge “Atletik Orman”, burada ziyaretçiler görünüp kaybolan kütüklere tırmanmaya veya trambolinle bir galaksi simülasyonunun içine zıplayabiliyor. Üçüncü alandaki “Gelecek Parkı” çocuklar için tasarlanmış. Burada dijital akvaryum, müzikli duvar gibi aktivite seçenekleri, hayal gücünü geliştirmeye ve öğrenmeye yönelik konseptler var.

Dijital çay saati

Serginin en dikkat çeken bölümlerinden biriyse “En Tea House”. Burada konuklar yeşil çaylarını yudumlarken kupalarında dijital çiçekler açıyor. Bölüm çay keyfi birlikte konukların birbirleriyle etkileşime girdikleri bir tecrübe sunuyor.

Mori Building Digital Art Museum’a girmenin bedeli şu an 2 bin 400 Japon Yeni yani yaklaşık 100 TL. Giriş ücretinin bu kadar yüksek olmasının sebebi ise milyonlarca dolarlık prodüksiyon maliyeti.

Daha fazla yazı yok
2024-12-03 17:31:15