Dalí tasarımı beyaz renkli ıstakoz şeklindeki telefonların İngiltere’deki son örneği de satılıyor. İngiltere Kültür Bakanlığı dünya çapında şöhrete sahip eserin ülkede kalması ve ülke içi bir alıcıya satılması için 3 aylık yurt dışına çıkarma yasağı koydu.
20’inci yüzyılın en etkili sanatçılarından Salvador Dalí ve İngiliz şair Edward James sürrealist akımın öncü isimlerindendi. İkili bir araya geldiklerindeyse hem sürrealist hem işlevsel bir işbirliğine imza attı ve ıstakoz tasarımlı telefonlar ortaya çıktı. Elle boyanan bu tasarımlardan sadece 11 tane üretildi. 7’si beyaz 4’ü kırmızı telefonlar sıra dışı doğalarına uygun biçimde hepsi birbirinden farklıydı.
Sürrealizmin ikonik tasarımlarından biri haline dönüşen telefonların ilhamı ise bir akşam yemeğine dayanıyor. Dalí, James ve diğerleri ıstakoz yerken boş bir kabuk telefonun üstünde kalınca meşhur tasarımın fikri bu tesadüf sonucu doğuyor.
Sürrealist akımın en güçlü koleksiyonlarından birine sahip Edward James’de telefonun her iki versiyonu da bulunuyordu. Bugün diğer telefonların çoğu İngiltere dışında Rotterdam, Florida, Lizbon, Minneapolis, Johannesburg gibi yerlerde müze ve kamuya açık koleksiyonlarda sergileniyor.
İngiltere, James koleksiyonundaki son beyaz telefon ise açık artırma ile ülke dışından bir alıcıya satılırsa bu ikonik eseri kaybedeceği için geçici yurt dışına çıkarma yasağı koydu. Kültür Bakanı Michael Ellis dünya çapında bu sanat eserinin İngiltere’de kalması gerektiğini söyledi ve ülke içinden bir alıcı çıkmasını umduğunu dile getirdi.
Erotizm ve yaramazlığı, keyif ve acıyı bir arada resmeden Istakoz Telefon (diğer adıyla Beyaz Afrodizyak) sürrealizmin en önemli sembollerinden biri ve 1 milyon 200 bin dolara (ve 40 bin dolar vergi) yeni sahibini bekliyor. Eserin yurt dışına çıkma yasağı 21 Haziran 2018’de bitiyor ancak İngiltere içi alıcı çıkmaması durumunda tarihin 21 Eylül 2018’e kadar uzatılması da gündemde…