Dünyaca ünlü fotoğrafçı Michel Comte 45 yıldır buzulların fotoğraflarını çekiyor. Sanatçı 21 Kasım’da İstanbul’daki ilk solo sergisini Dirimart’ta gerçekleştirecek.
Özgeçmişinde Hollywood efsaneleri, Vogue kapakları bulunan İsviçreli Michel Comte’nin odağında artık tamamen doğa var. Portreleriyle tanınan fotoğrafçı moda dünyasındaki renkli ve başarılı kariyerini kendini tamamen çevreye adayabilmek için bıraktı. Son 10 yılını sadece iklim değişikliğinin buzullar üzerinde yarattığı etkiyi kayıt almaya ayırdı.
Comte’nin 1975’te üniversiteye bile başlamadan yazdığı “Su Geleceğin Petrolü” adlı başlıklı makalesi onun iklim değişikliğine ilgisinin neredeyse yarım asıra vardığının en büyük kanıtı.
“İstanbul’daki işlerim mücadeleye bir çağrı”
İstanbul’daki sergisini ve önemini ise şu sözlerle aktarıyor: “İsviçre’nin Pizol buzuluna veda ettiği bir dönemde, Avrupa’daki buzulların yüzde 90’ının 2100’e dek yok olacağı ortadayken, İstanbul’daki işlerim iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne seriyor ve bu meseleye tepki vermemiz gerektiğini gösteriyor. Görsel sanatlar ve kültür uygunsuz gerçekleri ortaya çıkarmak için güçlü araçlardır. Biz hâlâ insanın aşırı karbon çıktısı ve sera gazı emisyonu ile yarattığı kirliliğin gelecek nesillere vereceği zararı bile kavrayamadık. İklim değişikliği ile mücadelede karşılaştığımız en büyük zorluk zaman ve ilgisizlik.”
Dirimart‘ta başlayacak “Michel Comte: Light IV” kağıt üzerindeki serilerin yanında iki devasa multimedya yerleştirmesinden meydana geliyor. Glacier Terminus (Son Durak Buzulu), 60 tabaka siyah mürekkep ve tuz tozu ile boyanmış 20 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde okside çelik bir duvar. Yan odadaki Black Erosion (Siyah Erozyon) ise siyah mürekkep ve karbonla boyanmış ve yaklaşık 4 metre uzunluğa sahip 11 totemik ahşap levha yığını içeren ahşap bir heykel.
İLGİLİ HABERLER
Michel Comte: Samimiyet yoksa, gelecekte ikinci bir çekim de yok demektir