Bu yıl 60’ıncısı düzenlenmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali, açılışına günler kala kaos içerisinde.
Her şey yönetmen Nejla Demirci’nin ihraç edilen iki eski kamu çalışanını anlattığı Kanun Hükmü belgesel filmi ilk kez Festival seçkisinden çıkarılmasıyla başladı. Belgesel, “hakkında soruşturma olduğu” gerekçesiyle festivalden çıkarılmış, sinema ve sanat dünyasından gelen tepkiler ve Zeki Demirkubuz dahil neredeyse tüm yönetmenlerin Festivalden çekildiğini açıklaması üzerine film yeniden seçkiye dahil edilmişti.
Bu kez Bakanlık çekildi
Bunun üzerine ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Festival’i, Kanun Hükmü filmi üzerinden FETÖ propagandası yapılmasına vesile olmasıyla suçlayarak Festivalden çekildi. Yaklaşık 1 buçuk ay önce Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atanan Tamer Karadağlı da Bakanlığın sansür kararını savundu. Aydınlık Gazetesi’ne konuşan Karadağlı, “Bakanlığımızın aldığı kararın arkasındayız” dedi.
Bakanlığın çekilme kararının ardından festivalin sponsorları da teker teker çekilmeye başladı.
Seçkiden ikinci kez çıkarıldı
Bunun da üzerine bu sefer Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu imzasıyla Kanun Hükmü, seçkiden ikinci kez çıkarıldı. Açıklamasında, belgeselin seçkiye yeniden dahil edilmesiyle hakkında soruşturma açıldığını ve kendisiyle ekibinin can güvenliğine dönük tehditlerin olduğunu ifade eden Boyacıoğlu, bu süreçte sektörden gereken desteği görmediklerini açıkladı.
Demet Akbağ da görevi bıraktı
Son olarak usta oyuncu Demet Akbağ da yaşanan gelişmelerin ardından ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığından istifa ettiğini duyurdu. Akbağ, açıklamasında “Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali – Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum. Yaşanan iletişim sorunları, kriz yönetiminin yapılamaması ve ismimin dahil olmadığım olaylar içerisinde geçmesinden duyduğum rahatsızlık sebebiyle festivalde yer almayacağım” ifadelerine yer verdi.
Kafkaesk bir durum
Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan bir Festival yetkilisi ise”Bundan sonra başımıza ne gelir bilmiyorum. Kafkaesk bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
“Sanat sansürü kaldırmaz”
BirGün’den Işıl Çalışkan’a konuşan DİSK Sine-Sen Başkanı Mehmet Esen de yaşananlara “Sanat sansürü kaldırmaz. Su gibidir sanat, hiçbir şekilde kimse engel olamaz. Buna da FETÖ gibi akıl almaz gerekçeler üretiyorlar. Festival yönetimi ve belediyenin bundan sonraki duruşları da çok önemli. Sanat gerici toplumlarda en korkulan güçtür. Çünkü bir politikacının haftalarca konuşsa değiştiremeyeceği insanı bir filmle, kitapla, müzikle değiştirebilir. Bunun farkındalar” diye tepki verdi.
Sonuç olarak festival, yılan hikayesine döndü. 7 Ekim’de başlaması planlanan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu işin sonu nereye varacak merak konusu.
GÜNCELLEME: 60. Altın Portakal iptal edildi
Yılan hikayesinde sona gelindi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sosyal medyadan yayınladığı video mesajda 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu. Festival Yönetmeni Boyacıoğlu ve ekibinin kriz anını yönetemediğini belirten Böcek, Boyacıoğlu ve sanat yönetmeni ile oluşturdukları tüm ekibin görevlerine son verildiğini açıkladı. Böcek, festivalin bazı kişilerin elinde malzeme edilmesine ve sinema emekçilerinin hakkının yenmesine müsaade etmeyeceğini söyledi.