İskenderiye’nin Taposiris Magna Tapınağı’nda yapılan kazı çalışmalarında, Antik Yunan ve Roma dönemlerinden kalma, 16 lahite gömülü mumyalar bulundu. 2 bin yıllık tarihi kalıntılar arasında en çok ağzında dile benzeyen altın nesne bulunan mumya dikkat çekti.
Antik Mısır, tanrı Osiris‘in yeraltı dünyasını yönettiğine ve ölenlerin ruhlarını yargılayacağına inanıyordu. Bu nedenle de ruhların tanrıyla konuşabilmesi önem taşıyordu. Altın dilli mumya da bu inanışa dair bir ritüelin eseri. Çalışmaları yürüten uzmanlar, bu altın dil ile mumyanın ölülerin yargıcı Osiris ile konuşabilmesi için konduğunu düşünüyor. Altın dile dair bir diğer tahmin ise ölen kişinin konuşma engeli olduğuna dair. Ancak böyle bir engeli olup olmadığı bilinmiyor.
Mısır Turizm ve Tarihi Eser Bakanlığı‘nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, keşifte öne çıkan diğer eser ise kartonajında altın süslemeler bulunan başka bir mumya. Kazı ekibinin lideri Dr. Kathleen Martinez, bu mumyanın boynuz ve kobra yılanı süslemeleri bulunan bir taç giydiğini, göğüs kısmında ise ucunda tanrı Horus‘u temsil eden şahin asılı bir kolye taktığını gösteren altın süslemenin bulunduğunu ifade ediyor. Bir kadın cenaze maskesi, 8 altın taç ve 8 mermer maske de keşfedilen antik eserler arasında.
Arkeologlar, mumyalanan kişilerin tam olarak ne zaman öldüğünden emin değil. Ancak Mısır‘ın ya Helenistik Batlamyus Hânedânı’nın egemenliğinde (M.Ö. 304 – M.Ö. 30) ya da VII. Kleopatra‘nın ölümünden sonra (M.Ö. 30) toprakları ele geçiren Roma İmparatorluğu hakimiyetinde yaşadıkları düşünülüyor. Mısır’dan ve Dominik Cumhuriyeti’ndeki Santo Domingo Üniversitesi’nden arkeologların yürüttüğü kazılar ve kalıntıların analizi devam ediyor.
VII. Kleopatra sikkeleri aynı bölgedeydi
Daha önce arkeologlar bu bölgede VII. Kleopatra’nın yüzü ile süslenmiş bir sikke yığını bulmuşlardı. Bu da tapınakların, kraliçenin hükümdarlığı döneminde kullanıldığını öne sürüyordu.
Araştırmacılar ayrıca, bölgede gömülü olan insanları tasvir eden birkaç heykel buldu; heykeller o kadar iyi korunmuştu ki, ölen bireyin saç stilleri ve başlıkları kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Heykellerde, insanlar yüzlerinde gülümseme olmadan resmi bir görünüm ile tasvir edilmiş.
Arkeologlar, bireylerin tam olarak ne zaman öldüğünden emin olmasalar da, insanların Mısır’ın ya Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelen Ptolemaioslar tarafından, ya da Roma İmparatorluğu tarafından yönetildiği bir zamanda yaşadığını söyleyebiliyor.
Bakanlığa göre, son 10 yılda gün yüzüne çıkan eserler Taposiris Magna Tapınağı ile ilgili bilinenleri değiştiren niteliğe sahip.