A password will be e-mailed to you.

Ekim ayı geldi, Filmekimi kapıda. Bu yıl menüde birçok lezzetli içerik var. Peki onlardan hangisi daha çok cezbedici ve heyecan uyandırıcı? Hangilerini izlemeliyim, diye düşünüyorsanız 5 filmlik kısa bir rehber hazırladık. Bu rehberde filmlerle ilgili kısa kısa doneler var. Bir fikir vermesi açısından bu rehbere bir göz atın der, iyi okumalar dileriz.

1-) The Surfer:

Distopik bilim kurgu filmi Vivarium(2019) ile tanıdığımız Lorcan Finnegan’ın bu üçüncü uzun metrajında Nicolas Cage başrolde oynuyor. Uzun bir zaman dilimi ABD’de kaldıktan sonra Avustralya’ya dönen bir baba ile oğlunun sörf yapmak için bir plaja gelmesini ve

sonrasında gelişen olayları konu alan The Surfer’in tonunun ve tarzının eğlenceli olmasının yanında “kimlik” ve “erkeklik” kavramları üzerine düşündürten bir yapısı olduğu söyleniyor. Nicolas Cage’in son dönemki işlerine bakınca onun artık klasik aksiyon filmlerinden sıyrıldığını da düşünürsek “The Surfer” kesinlikle bir şansı hak ediyor.

2-) Hard Truths:

Dünya prömiyerini Eylül ayında Toronto’da yapan Mike Leigh’in yeni filminin Filmekimi’nin en gözde filmlerinden birisi olacağı kesin. Filmlerinde genelde insan ilişkilerini konu alan Mike Leigh bu filminde de şapkadan tavşan çıkarmak yerine realiteyi resmedecek havası veriyor. Özellikle 2008 yılında çektiği Happy-Go-Lucky (2008) filminde iyimser bir bireye bakış atan yönetmenin, aile dinamikleri konusunda da söyleyeceği bir söz olduğunu düşünürsek İngiltere/İspanya ortak yapımı olan bu film festivalin gözdesi niteliğini taşıyor.

3-) Dog on Trial:

Cannes 2024 Palm Dog ödülünü alan bu film konusunun farklılığıyla diğer filmler arasından sıyrılıyor. Bugün baktığımız zaman evcil hayvanlar artık hayatımızın önemli bir parçası niteliğindedir. Laetitia Dosch’un emsal olmuş gerçek bir davadan esinlenerek yönettiği bu ilk uzun metrajlı filmi, hayvan – insan ilişkisine bakış atarken insanları güldürmek, güldürürken de düşündürmek istiyor. Filmekimi’nin keyifli filmlerinden birisi olacağını tahmin ediyorum.

4-) A Different Man:

David Cronenberg’in “Crimes of the Future” filmi ile David Lynch’in “The Elephant Man” filmini birlikte düşündürten bu filmin, bu alana dair yeni bir şey söyleyip söylemeyeceği merak konusu teşkil ediyor. Kişisel hırsın hangi noktaya çıkabileceğini serimleyen, çoğu festivalde ödül için yarışan bu gotik ve gerçeküstü hikâye merakla beklediğim filmler içinde kendisine yer buluyor.

5-) Grand Tour:

Miguel Gomes’in 2024 Cannes en iyi yönetmen ödülünü aldığı bu film “ne umduk ne bulduk?” sorusunu sormayacağımız bir film mahiyetinde gibi. Aynı zamanda Portekiz’in Oscar aday adayı olan film mekânı ve zamanı kırarken filmin birlikte büyüyen modernite ve emperyalizme yönelik sorular hatta eleştiriler sunması ihtimal dâhilindedir.

Daha fazla yazı yok
2024-10-04 18:38:07