A password will be e-mailed to you.

Türkiye’de sivil toplum neden gelişemiyor? Türkiye’deki siyasal kültürün sivil topluma etkileri nasıl olmuştur? Cemaat yapılanmasının birey karşısında hala üstün olma durumunun altında yatan tarihsel nedenler nelerdir? Siyasal alana etki eden bir sivil toplumun yokluğu demokrasiye nasıl etki ediyor? Batı’da sivil toplumun gelişmesini, Türkiye’de ise gelişememesinin ortaya çıkaran etkenler nelerdir? Türkiye’de sivil toplumun gelişebilmesi için sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel olarak hangi koşulların sağlanması gerekiyor?

Çağdaş demokrasiler için vazgeçilmez bir unsur olan sivil toplumun, Türkiye’deki mevcut gelişmişlik durumunu öğrenmek için yukarıdaki soruların peşine düşen Dr. Ahmet Kanılmaz, Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü isimli eseri ile Osmanlı’dan günümüze gelene kadar yaşanan sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel dönüşümlerin sivil topluma etkilerini belirli bir sistematiğin içinde ele alıyor.

Eğitim Yayınevi’nden çıkan kitapta Kanılmaz, Osmanlı’nın sahip olduğu güçlü devlet geleneği, devlet-iktidar algısı ve devlet merkezli modernleşme sürecinin günümüze gelene kadar sivil toplum açısından oynadığı büyük rolü irdelerken, değerlendirmelerini yaygınlık gösteren 9 adet faaliyet alanındaki 21 Sivil Toplum Kuruluşu ile yaptığı görüşmelerle de destekliyor.

Türkiye’deki sivil toplum alanı, söz konusu alanın gelişmişlik düzeyi ve sivil toplum algısı ile siyasal kültürün ve sosyal yapının ilişkili olduğunu ortaya koymaya çalışan ve bu durumu Sosyal Kökenler Teorisi ile de destekleyen Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü, bu ilişkiselliği sorgulayarak Türkiye’de sivil toplumun sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamda nasıl daha fazla etki sahibi olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ahmet Kanılmaz Hakkında
Ahmet Kanılmaz, 2015 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Aydın Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine başladı ve “Sivil Toplum Örgütleri ve Halkla İlişkiler Çalışmaları Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı Örneği (TEGV Örneği)” başlıklı teziyle 2017 yılında yüksek lisansını tamamladı. Türkiye tarihinin sivil toplum kültürü üzerine araştırmalar yapıp, makaleler yazan Kanılmaz, 2023 yılında “Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü Üzerine Bir Araştırma” başlık teziyle İstanbul Üniversitesi’nde doktorasını da tamamlamış oldu. 2024 yılında ise “Dünden Bugüne Türkiye’nin Sivil Toplum Kültürü” adlı kitabını çıkardı.

Daha fazla yazı yok
2024-12-18 03:26:11