A password will be e-mailed to you.

Arkas Sanat Merkezi, 17 Mart’ta(bugün) “Arkas Koleksiyonu’nda Pencere” sergisiyle baharı karşılıyor. Sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle 18. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan süreçte sanatçıların pencere motifiyle olan ilişkilerini ele alıyor. Jean Leon Gerome, Paul Signac, Bernard Buffet, Hoca Ali Rıza gibi birçok sanatçıya ait 90 eserin bulunduğu Arkas Koleksiyonu’nda Pencere Sergisi, 23 Temmuz’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

İzmir’de yer alan Arkas Sanat Merkezi, baharın ilk sergisini Arkas Koleksiyonu’nda Pencere ile açıyor. Sergi, sanat tarihinin farklı dönemleri ya da üsluplarını temsil eden eserlerin bir arada sunulmasıyla ortaya çıkan etkileşimleri, yakınlaşmaları, ayrışmaları ve benzerlikleri izlerken pencereyi görme ve pencereden görme biçimlerimiz hakkında çoğul okumalar geliştirerek pencerenin ötesindekilere bakıyor.

Jacques Martin-Ferrières, L’Artaudière, Oturma Odası Penceresi, Kar, 1956.

Serginin açılışı öncesi basın toplantısında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Sanat insana iyi gelir diyerek 25. sergimizin açılışını tamamı Arkas Koleksiyonu’ndan Türk ve yabancı sanatçılardan oluşan “Arkas Koleksiyonu’nda Pencere” adıyla yapıyoruz. Resim, sanatçıların dünyaya açılan penceresidir. Arkas Koleksiyonu’nda Pencere sergisi pencere temasının, farklı eserlerde, sanatçıların farklı üsluplarıyla nasıl belirdiğini görmeye imkan sağlıyor. Bu tarz tematik sergileri orijinal bakış açıları sunan, eserlere yeni anlamlar katan, görünmeyenleri görünür hale getiren ve bir yandan da koleksiyona açılan bir pencere olarak görüyorum.” dedi.

Sergi Direktörü Müjde Unustası da toplantıda söz alarak, “Resim sanatında dış dünyayı içerinin bir parçası haline getiren pencereler; umut, özlem, özgürlük gibi derin duyguları sembolize ederken kimi zaman da hayatın ve varoluşun temsili olarak karşımıza çıkıyor. Sergi, pencerenin gündelik hayatta sıradan bir nesne, alışılagelmiş mimari bir unsur olmanın ötesinde; bir “eşik” olarak okunmasına alan açmak için hazırlanan bu sergi ile ziyaretçileri bir keşif yolculuğuna davet ediyoruz.” sözlerini sarf etti.

(Soldan sağa): Müjde Unustası, Lucien Arkas, Jean Luc Maeso

Pencere ve diyalektikler dizisi

Serginin küratörlüğünü üstlenen Jean Luc Maeso ise, “Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle bu sergide 18. yüzyıldan 20. yüzyılın sonuna sanatçıların pencere temasıyla ilişkilerinin gelişimini anımsatmayı amaçladık. Perspektif araştırmalarındaki rolü ve sembolizmleriyle güncelliğini korumakta olan pencere, sanatçıların hayal gücünde tercih edilen bir motif olagelmiştir. Pencere; tartışmasız olarak estetik, şiirsel ve sembolik mekanın inşasına katkıda bulunur ve sonsuz potansiyel diyalektikler dizisinin önünü açar.” şeklinde konuştu.

Alfred Stevens, Yaban Mersini (Mavi Kurdele).

Jean-Baptiste Greuze, Paul Signac, John Atkinson Grimshaw, William Adolphe Bouguereau, Henri Le Sidaner, Bernard Buffet, Albert Marquet, Edouard Frederic Wilhelm Richter gibi sanatçıların eserlerini bir araya getirmenin yanı sıra, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, Namık İsmail ve Nuri İyem gibi farklı dönemlerden Türk ressamların eserlerine de ev sahipliği yapan “Arkas Koleksiyonu’nda Pencere” sergisi 23 Temmuz’a kadar sürecek.

Édouard Frédéric Wilhelm Richter, Doğum Sonrası Ziyaret.

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 00:05:39