Dijital Kasım etkinlikleri kapsamında, Institut français(Fransız Kültür Merkezi), Fransız sanatçı Edith Roux’nun “Les passant.e.s” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. 3 ekranlı bir video yerleştirmesinin yer aldığı eserde sanatçı, koreografi için Mufasa, müzik için Nicolas Repac’la çalıştı.
Türkçe “yoldan geçenler” anlamına gelen “Les passant.e.s”da Edith Roux, sergi başlığında kullandığı ifadeyle hem insanların ölümlü oluşundan hem de bir yoldan, bir şehirden geçen, kısa süreli tanışmalar yaşayan insanlardan bahsediyor.
Platon‘un Şölen’inden esinlenen eser, feminist kaygılara non-binary bir şekilde yanıt vermeyi denerken özcü felsefenin tuzaklarından kaçınmaya çalışıyor.
Eserin tanıtım yazısı aşağıdaki gibi:
“Yaz sonunda, akşamları ortaya çıkan ve sadece birkaç saat yaşayan Mayıs sineği sürüsünün ortasında androjen bir varlık gelişir. Bu kurgusal karakter, bir ruh gibi, varlığımızın kırılganlığını çağrıştırarak uçan böcekler arasında dans eder. Kostümdeki renk değişimleriyle temsil edilen koreografisi yapılmış hareketlerin çeşitliliği, Paul B. Preciado‘nun bahsettiği ‘heteronormatif’ kültürel kodların ötesinde ‘varoluş biçimlerinin sonsuz çeşitliliğini’ öne sürer.
“Dansçı, her birimizin içine gizlenmiş diğer dişil, eril, androjen, ötekilik figürüyle diyalog kurar. Koreografinin karakterin metamorfozlarıyla uyumlandığı bu geçişler, kimliğin akışkanlığını asla tamamlanmayan bir hareketin merkezine yerleştirir.”
Sergi 9 Kasım – 23 Aralık tarihleri arasında Institut français sergi salonunda Pazartesi’nden Cumartesi’ye, saat 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Sanatçı hakkında
ABD’de sanat tarihi okuyan Edith Roux, sonrasında Arles Ulusal Fotoğraf Yüksek Okulu‘ndan mezun oldu. Fotoğraf ve video yerleştirmeleriyle geçiş hâlindeki mekânlara karşı hem şiirsel ve politik hem duyarlı bir bakışa sahip Roux, çalışmalarında toplumlarımızın standartlaşmasına karşı direnç gösteren biyoçeşitlilik biçimlerini vurguluyor.