A password will be e-mailed to you.

Şebnem İşigüzel, Yeniçeri’nin bir isyan anında Esma Sultan’ı tahta çıkarmayı önerdiği seslenişini ele alan yeni romanı “İstanbullu Amazonlar 1809” ile ilgili olarak Hürriyet Kitap Sanat‘tan Bahar Çuhadar‘a verdiği röportajda Osmanlı’daki kadın hakları arayışlarına vurgu yaptı:

Esma ve diğer kadın sultanların ‘İstanbullu Amazonlar’ olarak anılmalarına neden olan şey, kaba kuvvetle kazanılmış gibi görünüyor. Oradan hareketle icat ettiğim Cengâver Karılar Birliği, kadın sultanları korusun diye yeniçerinin içine konulmuş bir grup kadın. Bu birliğin dönüştüğü fikri bir durum da var. Kadın sultanımızın da bir fikri var; Platon’dan söz ediyor, Shakespeare okuyor, ‘Faust’u bir Alman seyyahla konuşuyor… Cengâver Karılar Birliği kitapta, bu toprakların ilk feministlerini himaye ediyor…

Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, kamusal alandaki varlığı, Medeni Kanun memlekete bir günde gelmedi. Evet, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal bunun böyle olmasına karar verdi ama öncesinde Nezihe Muhiddin var, Türk Kadınlar Birliği var. Onlar toplumdan derdest edildi. Onun yerine, “Lazımsa bunu da biz yaparız” diyen bir erkekler topluluğu bunu ilan etti. Dünyada feminizm yükselirken Osmanlı’da da kadın hakları için çalışan güçlü bir kadın kuşağı var. Onları yok sayarak bir çiçekle baharın geldiğine inanamayız. Bunu da bir erkekler topluluğuna mal etme cehaletini göstermemek gerekir. Kadınlar her zaman tarih yazdı ama yok sayıldılar.

 

İLGİLİ HABERLER

OSMANLI’DA LEZBİYENLİKLE İLGİLİ YAZILAN İLK OYUN: ÇIKMAZ SOKAK

Osmanlı Gözüyle “Yabancı” Kadınlar

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 18:08:39