OPenn’in dijital kütüphanesi yeni projesiyle 500’ün üzerindeki el yazması ve 827 resmi internet kullanıcılarının erişimine açıyor.
Ülkemizde Corona virüsü dair tehdidin geçtiğine dair yanlış bir algı yayılsa da aslında Türkiye’de de dünyada da birçok tedbir halen hayatta. Müze ve galeriler birer birer açılsa bile sınırlamalar, randevu sistemi ve sık sterilizasyon gibi önlemler alınıyor. Birçok insansa hâlâ evde karantina sürecini devam ettirerek risk almıyor. Kültür sanat kurumları ise yeni düzenle birlikte “sanal tur” kavramının hakkını veriyor. Kapılarını yeniden açan Arter ve Sabancı gibi yerli müze ve galeriler çevrimiçi etkinliklerini bir yandan sürdürüyor. Yurt dışında da tablo benzer. Son olarak University of Pennsylvania Libraries “OPenn” adlı dijital projesi ile bağlantılı olduğu kuruluşlardaki el yazması İslam eserini ve resimleri internet kullanıcılarına sundu.
Çoğu Arapça ve Farsça
Columbia Libraries, Grip the Raven, The Penn Libraries, Penn Museum, Katz Center, Bryn Mawr College, Haverford College ve Am Phil Society gibi kütüphane ve merkezlerden toplanan el yazmalarının çoğu şimdiye dek hiç incelenmedi. Creative Commons lisansı ile telifsiz kültürel ürün olarak paylaşılan el yazmaları yüksek çözünürlükte ve her internet kullanıcısına açık. Daha da genişlemesi öngörülen arşivde şimdiden 500’den fazla el yazması ve 827 resim bulunuyor.
İçerikler arasında 1000’lerden 1900’lere İslam coğrafyalarındaki matematik, astroloji, tarih, hukuk, edebiyat, Kuran ve hadis kitapları var. Çoğu Arapça ve Farsça olan arşivde Berberi, Türkçe, Kıpti, Samiriyeli ve Süryanice elyazmaları da yer alıyor. Projeye OPenn’in internet sitesinden ulaşılabiliyor.
Projeye OPenn’in internet sitesinden ulaşılabiliyor.