A password will be e-mailed to you.

Soloup imzalı “Aivali: A Story of Greeks and Turks in 1922” (Ayvalık: 1922’deki Yunan ve Türklerin Hikayesi) bundan neredeyse 100 yıl önce evlerini, doğup büyüdükleri toprakları bırakıp zorla göç ettirilen iki halkın yaşadığı travmaları anlatıyor. Çizgi roman bu topraklarda göç trajedisinin asla sonunun gelmediğinin de bir kanıtı…

Yunan adası Midilli ile Ayvalık’ın arasında sadece 47,5 kilometrelik bir deniz mesafesi var. 1922 ila 2019 yılları arasında suyun bir tarafından öbür tarafına milyonlarca insan geçti. Bunların çoğuysa bir savaştan kaçıyordu. 2014’te Yunanistan’da basılan “Aivali” geçtiğimiz günlerde Tom Papademetriou tarafından İngilizceye çevrildi ve yayımlandı. Kitap, sadece 1922’de Yunanistan ve Türkiye hükümetleri arasında alınan bir karar yüzünden ülke değiştirmek zorunda kalan 1 milyon 600 bin Ortodoks Türkün ve Müslüman Yunanın acısını, her iki tarafın da yaşadığı trajedileri konu ediyor.

Politik karikatürleriyle ünlü çizer Soloup, siyah beyaz kalemiyle, basit ama kırılgan çizgileriyle anlattığı hikayenin ağırlığından hiç kopmadan derinleşiyor. Çizgi roman bir yandan birbirine düşman edilmeye çalışan iki halkın empati sayesinde birbirlerini affedecek gücü bulmasını ve birbirlerine yardımını da anlatıyor.

Kitabın hatırlattığı diğer önemli noktaysa suyun iki yanının aradan geçen 100 yıla rağmen yine trajedilere ev sahipliği yapması. Mülteci krizinin yaşandığı günümüzde Türkiye’ye hâlâ milyonlarca mülteci geliyor ve bunların da bir kısmı ülkemizden Yunan adalarına geçiyor ya da oraya geçmeye çalışıyor.

 

İLGİLİ HABERLER

Ai Weiwei Midilli’de sığınmacıları anlatacak

Ayvalık’ta “Başka” neler oldu?

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 00:48:23