Yeni Arter binası, yeni İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Odunpazarı Modern Müze… Bunlar ülkemizden kültür sanata dair yatırımlara güncel örnekler. Liderlik Kuzey Amerika’da olsa da Asya hızla arayı kapatıyor ve dünyanın en pahalı sanat alanlarını bir bir inşa ediyor. AEA Consulting’in raporuna göre sadece 2018’de dünya milyarca doları müzeler, konser salonları, galeriler vb. için harcadı.
Çok şükür kültür sanat ölmedi! En azından en azından 3. Kültürel Yatırım Endeksi’ne göre… Dünya çapında yeni müzeler ve kültür kurumlarına yatırımları inceleyen rapora göre geçtiğimiz yıl 8 milyar dolar (46 milyar YTL) sanata gitti. Bu parayla dünya çapında 148 yeni kültür sanat mekanının inşası başladı, hizmete açıldı ya da hizmete açılacağı duyuruldu.
AEA Consulting çalışmada bütçesi 10 milyon dolar ve üstündeki çalışmaları topladı. Rapora göre Avrupa kültür sanatta bütçe kısıntısına giderken Yeni Zelanda ve Avustralya yatırımları artırdı. Çin en pahalı yatırımları tercih etti. Kuzey Amerika ise toplamda en çok kültür sanat yatırımı yapılan kıta oldu. Renovasyonlar ve ek binalar da endekse dahil edilerek hesaplamalar yapıldı.
Rakamsal liderlik Kuzey Amerika’da!
Asya’da 2017’de hizmetteki sanat alanlarının toplam değeri 1.5 milyar dolarken, 2018’de 2.1 milyar dolara çıktı. Bunlar arasında en yüksek yatırım değerine sahip üç proje de Çin’deydi: Tai Kwun Centre (Hong Kong) 485 milyon dolar, Strait Culture and Art Centre (Fuzhou) 463 milyon dolar, Guangxi Culture and Art Centre (Nanning) 427 milyon dolar. Dünyanın en pahalı sanat projesini de yine Çin duyurdu. Pekin’de yapılması planlanan Valley XL 2.8 milyar dolara mal olacak.
Kuzey Amerika ise 58 tamamlanmış ve 51 duyurulmuş proje ile kültür sanat mekanları yatırımında rakamsal olarak liderliği elinde tutuyor. 44 tamamlanmış ve 34 duyurulan projeyle ve 3.6 milyar dolardan 1.7 milyar dolara düşen yatırımla Avrupa endekste gerilemeye devam ediyor.