Kuzey Kore’de neler olduğunu ya da oradaki insanların hayatlarını bilmek neredeyse imkansız. Sadece Kim Jong-un’una bağlı güvenlik kuvvetleri eşliğinde belli rotalarda ve onların müsade ettiği şekilde yapılan turistik turlar sayesinde başkent Pyongyang’dan (sadece çekime izin verilen alanlarda) çekilen fotoğrafları görebiliyoruz.
Fotoğraflardan yansıyan Kuzey Kore tam da Kim Jong-un’un hayalini kurduğunu söylediği gibi şekerleme renklerinin hakim olduğu, pastel ve sosyalist bir masal ülkesi… Bu görüntüler Sovyetler Birliği dönemini andıran bir mimari çizgi bekleyenler için en büyük sürpriz. İktidara geldiği 2011 sonundan bu yana başkente inşa ettirdiği yapıların ardından yabancı diplomatların Pyongyang’a “Pyonghattan” demeye başladığı bile konuşuluyor. Parlak silindir şeklindeki gökdelenler, üzerlerinde kozmik sembollerle adeta Jetgilleri andıran bir tablo…
Ülkenin en fütüristik yeri ise kuşkusuz Future Science Street (Geleceğin Bilim Caddesi) adlı inşası hâlâ devam eden alan. İşçilerin Partisi’nin kuruluşunun 70’inci yaşına yetiştirilmesi için inşaatçı askerlerin birbiriyle yarıştığı nehir kenarındaki bu yeni yaşam alanında geleceğin bilim insanlarının yaşaması için 2 bin 500 daire yer alacak.
Şeker pembesi, bebek mavisi, fıstık yeşili ve hardal sarısı gibi canlı renklerle bir hipster’ın rüyasıymış ya da simetrisiyle bir Wes Anderson setiymiş gibi duran şehirde iç mekanlarda da aynı renk paleti devam ediyor. Örneğin 1989’da inşa edilen May Day stadyumunun içi de yeniden şekerleme renklerinde dekore edilmiş.
Jong-un’un yeni çılgın projeleri arasında bir sualtı oteli, bir kayak merkezi ve binicilik kulübü de yer alıyor.
Hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz ve çok azını görebildiğimiz Kuzey Kore’yi rejimin el verdiği ölçüde de olsa mimari açıdan ele alan Oliver Wainwright imzalı “Inside North Korea” (Kuzey Kore’nin İçinden) Haziran 2018 sonunda Taschen yayınevinden satışa çıkacak.