A password will be e-mailed to you.

New York Üniversitesi antropologları Fransa’nın Vézère Vadisi’nde yer alan Abri Blanchard kazı alanında 38 bin yıllık bir oyma taş buldu. 1900’lerin başında açılan ancak 2012 yılında tekrar kazılan Abri Blanchard’da keşfedilen kireçtaşı plakada noktalarla taşa kazınan bir yaban öküzü görülüyor. Parça Avrupa tarihinin bulunan en eski elişi eseri. Homo sapiens’in tarihinin 250 bin yıla, modern insan tarihinin ise 5 bin yıla dayandığı düşünülürse keşfin önemi daha da açığa çıkıyor.

Antropolog ve kazının lideri Randall White, keşfin Avrupa’ya gelen modern insanın kıtanın batı ve kuzeyine yayılışına ışık tuttuğunu söylüyor. Quaternary International’da yayımlanan keşif ve hakkındaki detaylı çalışma Aurignacian kültürünü yani 43 bin ila 33 bin yıl öncenin Avrupalılarını anlatıyor. Aurignacian sanatını anlamak, o dönemin insan doğasını anlamayı kolaylaştırıyor. Bu nedenle komşu kazı sahası Abri Castanet’te de çalışmalar devam ediyor, çıkarılan dekoratif objeler inceleniyor.

Rekor Endonezya’da

Yaban öküzü tableti dünya tarihinin de en eski eserlerinden biri. Ancak şu ana dek keşfedilen en eski eserler 2014’te Endonezya’nın Sulawesi adasından çıkan 40 bin yıllık resimler.

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 00:32:47