Moda Sahne‘de gerçekleşen ünlü tiyatrocunun masterclass’nda Terzopoulos, Dionysos’un Dönüşü dediği Mitos kavramından hareketle ürettiği oyunculuk metodunu çağdaş tiyatro anlayışını anlattı.
İşte konuşmasından önemli başlıklar:
-Dünya değişti ve oyuncunun tiyatronun gelişimi uğruna verdiği mücadelesini sürekli ifade etmek suretiyle olaylara verimli bir eleştiri getirmesi gerekiyor.
-Dionysos geri dönmeli! Çatışmacı insan fikri kayıp. Ölçüye, ahenge ve İthaka’ya çıkan yol ufukta görünmüyor.
-Hades ile Dionysos etle tırnak gibidir.
-Ses ve beden egzersizleri oyuncu ile çizgisel zaman-mekan algısının sınırları arasına bir mesafe koyar. Zaman toplumsal uzlaşımların çizgiselliğinden kurtularak genişleyip daralır. Kah yavaşça kah hızlıca geçerek sessizliğe bürünür ve mekana yansımak suretiyle insanın katı haldeki dünya imgesinde yarıklar açar.
-Arketip beden aranarak bulunabilir.
-Doğal bedeninin sınırlarıyla kısıtlı kalamayız.
-Mitos, barbarlığın doğuşunu havaya uçuracak olandır.
-Mitos korku salar, kültür tarafından evcilleştirilen her şeyi sorgular.
-İnsan kendini geliştirdikçe, her şeyi kendi boyutuna, göz seviyesine indirdikçe her şeyi tanıdık kılar veyahut tanıdık olanı yeniden üretir. Bunu teşvik eder. Oysa kavranılamaz olan, kabustur boşluğu açık tutacak.
-Öncü avangard zamanına sadık kalamaz. Vatan, zaman, dönemden sürülmüştür. Aykırıdır. Sürgündür. Ortak aklı da zamanı da sarsandır. Zamanının içinde bir iç kanamasıdır.
-Mitos, kültürün medeniyetin en karanlık bölgesidir. Beden mitos sayesinde arınır. Özgürleşir.
-Herhangi bir sanat eseriyle ilgili “anladım ama tam da anlamadım” demek onun iyi bir eser olduğuna işaret eder.