Akla hayale gelmeyen bir yıl olmaya devam eden 2020’nin ilk yarısını arkamızda bıraktığımız şu günlerde ne izlersek izleyelim yaşadığımız olaylarla yarışamaz gibi gelebilir ama yeni çıkan animasyon serileri arasında yılın stresini alacak, hakkını teslim etmemiz gereken işler var…
Bu yıl kimlerden neler gelmedi ki! Adventure Time’ın yaratıcısı Pendleton Ward ve komedyen / podcast yayıncısı Duncan Trussell işbirliğiyle Netflix’te yayınlanan The Midnight Gospel (daha önce “Haftanın Animasyonu” yazımızda incelemiştik), psikedelik podcast yayını formatıyla, aklımıza ve kalbimize bomba gibi düşmüşken; The Simpsons’ın yaratıcısı Mike Scully ve Julie Thacker Scully, Inside Out’da Joy’u (Neşe) seslendiren yazar/ yapımcı /aktris Amy Poehler ile ekip oldu ve FOX için Duncanville’i ortaya çıkardı. Disney’nin en sevilen serilerinden Gravity Falls’un çizgilerinde pay sahibi olan ve DuckTales’i yöneten Dana Terrace ise, The Owl House ile ekranlarda. Bitti mi? Bitmedi…
Özellikle yetişkin animasyon izleyicileri tarafından, sonlansa da tutkuyla yaşatılan, Rick and Morty’nin yapımcıları da (Mike McMahan ve Justin Roiland) boş durmadı ve Hulu ile anlaşarak Solar Opposites’ı bizlerle buluşturdu. Peki kanallar arası animasyon savaşları gibi duran bu listede anmadan edemeyeceğimiz ne kaldı? Elbette Adult Swim. Yetişkinlere yönelik yırtık yapımların adresi; JJ Villard’s Fairy Tales ile farkı bir tat arayanlara seçenek olabilir. Anime serilerine baktığımızda ise Nexus’tan çıkan Darwin’s Game, Orange Stüdyo’dan Beastar, MAPPA’dan Dorohedoro ve Science SARU yapımı Eizouken ni wa Te wo Dasu na!‘ya (Keep Your Hands Off Eizouken!) bu yılın gözdeleri.
Hazırsak, detaylara şöyle bir bakalım…
Solar Opposites (Hulu)
Son yılların en sevilen yetişkin animasyon serilerinden Rick and Morty’nin yaratıcılarından Justin Roiland ve yazar Mike McMahan’ın birlikte çıkardığı ve seslendirdiği Solar Opposites, Hulu platformunda yayınlanıyor.
Yok olan dünyalarından kaçarken Dünya’ya gemileri düşen uzaylı bir aile, Orta Amerika’ya yerleşir. Günlük yaşantıya katılarak klasik bir Amerikalının hayatını uzaylıca yaşamaya başlayan ailenin hikayesi bilim kurgu ve sitcom türlerinin karışımı.
Duncanville (FOX)
Duncanville; Golden Globe ödüllü Amy Poehler ile Emmy ödüllü Mike ve Julie Scully işbirliğinden doğdu. Seri, on beş yaşındaki ergen Duncan Harris’in hayatını ve onun ergenliğiyle cebelleşen annesinin hikayesini konu ediyor. 2D animasyon tekniğiyle çekilen serinin seslendirme kadrosu da oldukça konuşuldu. Poehler, Duncan’ı ve annesi Annie’yi; babayı ise Ty Burrell seslendiriyor. Kadroda dikkat çeken diğer isimler Wiz Khalifa ve Rashida Jones. On üç bölümlük seri ikinci sezon onayını da aldı.
JJ Villard’s Fairy Tales (Adult Swim)
Yetişkinlere yönelik özgün animasyonlarıyla tanınan Adult Swim; Grimm Kardeşler masallarının, JJ Villard tarafından yaratılan, ürkütücü bir versiyonunu seyircisiyle buluşturdu. Altı bölümlük seri, absürt komedi ve korku türünün birleşmesiyle farklı bir tat arayanların ilgisini çekecek yapımlardan.
The Owl House (Disney)
Disney’in hem çocukları hem de yetişkinlere hitap eden animasyon serilerinden The Owl House, Demon Realm’da (Şeytan Diyarı) sıkışmış bir gencin isyankar bir cadı ve küçük bir savaşçı ile şeytani güçlere karşı savaşmasını anlatmakta. DuckTales ve Gravity Falls’dan (Esrarengiz Kasaba) da bildiğimiz Dana Terrace, seriyi yönetiyor.
Darwin’s Game (Nexus)
Aralık 2012’den beri yayınlanarak, dünyanın en çok satan mangalarından biri olan Darwin’s Game de bu yıl anime severlerle buluştu. Yönetmenliğini Yoshinobu Tokumoto’nun üstlendiği seri, Studio Nexus tarafından üretildi.
Seri, sıradan bir lise öğrencisi olan Kaname’nin, gizemli bir telefon oyununa davet almasıyla başlar. Uygulamayı indiren Kaname, oyuna girdiğinde telefon ekranından çıkan bir yılan tarafından ısırılır ve oyuncu olur. Oyuncular, oyun tarafından sağlanan özel güçleriyle birbirleri ile savaşmakta, ölen oyuncular ise gerçek dünyada piksellere ayrılarak kaybolmaktadır. Oyun hakkında konuşmanın yasak olması ise Kaname’nin yardım istemesinin önüne geçmektedir. Kaname oyun hakkında bilgi edinirken hem gücünü anlamaya hem de hayatta kalmaya çalışır.
Dorohedoro (Netflix)
Dorohedoro, Netflix’in yetişkinlere yönelik animelerinden biri. Q Hayashida’nın aynı adı taşıyan kült karanlık-fantezi-bilim kurgu mangasından hareketle oluşturulan seri; Delik adı verilen ve büyücülerin yaşadığı bir boyutta geçiyor. Kötü niyetli büyücülerin deneme tahtası olan insanlar da, yarı hayvan-yarı insan biçimlere bürünerek Delik’te yaşamlarını sürdürmekte…
Dizi, Nikaido ve kertenkele başlı arkadaşı Caiman ekseninde, hafızasını kaybetmiş Caiman’ı hangi büyücünün kertenkeleye çevirdiğini aramakla geçiyor. Caiman onu dönüştüren büyücüyü bulmak için, yakaladığı kişileri ağzının içine sokmakta ve içinde yaşayan adamın cevabını öğrenmektedir. Ancak onu dönüştüren büyücüyü bulmak pek de kolay olmayacaktır. Bu esnada bizler de Delik’teki yaşayışı, büyücüler arasındaki olayları ve bu karanlık atmosferde insancıl şeylerin yeniden tanımlamasını keşfediyoruz.
Eizouken ni wa Te wo Dasu na! (Crunchyroll, HBO Max)
Sumito Ōwara‘nın aynı adlı mangasından uyarlanan seri, lise öğrencisi üç arkadaşın anime yapmak için bir araya gelişlerini anlatıyor.
Midori, Sayaka ve Tsubame; liselerinde bir Eizouken (Video Üretim) kulübü kurar ve hayallerindeki evrenleri oluşturmak için çalışmaya başlarlar. Konsept çizeri ve direktör Midori, karakter çizeri animatör Tsubame ve maddi işlere yatkın olan Sayaka, anime yapmak için gerekli olan temel ve detayları hikayeleriyle seyirciye aktarıyor. Anime serinin aynı isimli live-action uyarlama filminin de 2020’de çıkacağı söyleniyordu ancak pandemi sebebiyle ertelendi. Eğer anime yapımına ilginiz varsa, senenin en sevilen animelerinde başı çeken Keep Your Hands Off Eizouken!’e bakabilirsiniz.
The Midnight Gospel (Netflix)
Yetişkinlere yönelik Netflix animasyon serisi The Midnight Gospel izleyicilere psikedelik görsellerle bezeli bir podcast yayını sunuyor.
Kahramanımız Clancy, belli etmese de kırklı yaşlarında bir ergendir. Ablasından aldığı borçla eski bir evren simülatörü alan Clancy, bu dünyalarda yaşayan canlılarla söyleşerek uzay yayını yapmaya karar verir. Adventure Time’ın yaratıcısı Pendletown Ward ile komedyen / podcast yayıncısı Duncan Trussell işbirliğinden doğan seri, Trussell’in Family Hour yayınlarındaki gerçek yaşam öykülerinden esinlenilerek oluşturulmuş felsefi sohbetler içeriyor. Trussell aynı zamanda Clancy’e de sesini veriyor.
Beastars (Netflix)
Netflix’in yetişkin animelerinden bir diğeri Beastars, 2019 yılında çekilmiş olmasına rağmen seyirci ile 2020 Mart’ta buluştu. Paru Itagaki’nin psikolojik, drama, shounen türlerindeki aynı isimli ödüllü mangasından uyarlanan Beastars, işlediği toplumsal ve bireysel konularla oldukça ilgi topladı. Seri, türler arası ilişkiler, güç dengeleri, id-süper ego gerilimi ve cinsiyet üzerine psikolojik çözümlemelerle ilerliyor. Antropomorfik hayvanların dünyasını resmeden Beastars; türler arası eşitliği baz alan, et yemenin yasak olduğu, etobur ve otobur hayvanların birlikte yaşadığı Cherryton Lisesi’nde geçiyor.
Her şey avlanma içgüdüsüne karşı koyamayan bir etoburun, otobur öğrencilerden birini yemesiyle başlar. Bu olay, içine kapanık bir kurt olan Legoshi’nin cüce tavşan Haru ile ilişki kurmasına vesile olacaktır. Hislerinin basit bir avlanma içgüdüsü mü yoksa başka bir şey mi olduğunu anlamaya çalışan Legoshi, bastırdığı benliğiyle yüzleşmeye başlar…