Çağdaş sanat galerisi Brieflyart, ölümünün 15’inci yılında ressam Zekai Ormancı’nın ilk kez sergilenen eskizlerine ev sahipliği yapıyor.
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu, 2008’de yaşamını yitiren Zekai Ormancı’nın çıkış noktasını oluşturan eskizlerinin yer aldığı ‘KOLAJLAR’ adlı kişisel sergisi, sanatçının farklı yıllarda çizdiği eserleri ile onun sanat dünyasında yolculuk yapma şansı sunuyor. Yusuf Taktak küratörlüğünde düzenlenen sergi, 30 Haziran’a kadar devam edecek.
Sanatatak Kurucu Editörü Ayşegül Sönmez de Ormancı’nın “KOLAJLAR” sergisini kaleme aldığı incelemesinde, sanatçının matbaaya meydan okumalarına hazırlık oluşturan kolajları, Ormancı’nın resimlerinden kat be kat dramatik ve dönüştürücü buluyor. Sönmez, sanatçının yaratım sürecinde önemli rol oynayan eskizlerine dair incelemesinde şu cümlelere yer veriyor:
‘Sessiz’ Ormancı’nın gürültülü iddiası
“Bir süre önce Brieflyart galerisinde açılan Zekai Ormancı sergisi çok çok ilginç. Sergi, Akademili, Zeki Faik İzer ve Özdemir Altan’ın öğrencisi, bu sessiz kişiliğin hiç gürültüsünü koparmadığı takıntılı iddiasının izlerini sürüyor. Adeta birer dedektif gibi mevcut tuval resimlerinin kanıtlarını ortaya seriyor. Aslına bakarsanız, Zekai Ormancı’nın 80’lere damgasını vuran tekniğini “baskı” gibi görünen ancak tamamen eliyle yaptığı o tekniği “açığa çıkarıyor”. Böylelikle bugün biz sessiz Ormancı’nın aslında ne kadar gürültülü bir iddiası olduğunu anlıyoruz. Dönemin tüm basılı dergilerinden kesip kopardığı parçalarla yaptığı kağıt kolajlardan oluşuyor sergi. Bunlar yapacağı tuval resimlerinin eskizleri, ön hazırlıkları. Kolajların pek çoğunun bugün büyük ebatta tuval resimleri bulunuyor. Sergide onlardan hiç yok.”
“Salt bir hesaplaşma mı, seyirciyle arayı açma teşebbüsü mü?
“Sergi, tamamen Ormancı’nın, bugün düşündüğümde, salt teknik bir hesaplaşma mı, izleyiciyle arayı iyice açma teşebbüsü mü, bilemeyeceğim müphem bir noktaya işaret ediyor. Bu Akademili ruhun matbaayla olan dünkü savaşı, bugün, bu sergi sayesinde o kadar görünür olmuş ki, emeği geçenlere teşekkürler. Matbaaya yapılan bu challenge’a, bu meydan savaşına hazırlık bu kolajlar, bu küçük kağıt çalışmalar, sonuçları olacak bildiğimiz Zekai Ormancı resimlerden kat be kat ilginç, dramatik ve dönüştürücüler.
Bir müzenin değerli arşivinde olmalarını diler, sergiyi hararetle tavsiye ederim.”