A password will be e-mailed to you.

Johan Figueroa-González, alışılagelenden çok daha kısa boyu ve ince fiziğiyle zor bir çocukluk geçirdi. Bugünse bu dezavantajlar sayesinde Washington Square Park’ın en ünlü performansçılarından biri…

New York’ta 1900 tane park var ancak Green Village’deki Washington Square bunların en bilinenleri arasında yer alıyor. Ve buraya yolu düşenler; yürüyüş ve koşu için parka gelenler, devriye gezen polis memurları ve diğer performans sanatçıları bir şeyi görünce durmaktan kendini alıkoyamıyorlar: Washington Arch’ın önündeki kalabalığa… Toplananlar ise bahardan bu yana parktan canlı bir heykel olarak duran Figueroa-González’den bakışlarını alamıyorlar. Porto Riko’lu performans sanatçısı, kolej yıllarında resim derslerinde gönüllü olarak yaptığın meyvelerini burada saatlerce hareketsiz durarak topluyor.

İlk bakışta anıtın sabit bir parçası gibi duruyor. Boyu 1,5 metre bile değil. Fakat hareket etmeye başladığında ağızlar açık kalıyor, Avrupa’da ya da New York’ta denk gelinebilecek benzerlerinden çok farklı… Bu illüzyonu yaratan sadece duruşu veya makyajlı teni değil, ne bir cüce kadar kısa ne de ortalama bir insan boyunda, kilosu ise 38’in altında, bazen 38’i geçiyor. Ergenliğini ve okul yıllarını kabadayılığa maruz kalarak geçirmiş, Porto Riko’dan New York’a gelerek Manhattan’da 122 yıllık bir anıtın kıyısında kendini bulmuş.

Steve McCurry keşfetti

Onun benzerlerinden farklı olduğunu ilk keşfeden isimse Afgan Kızı (1985) fotoğrafıyla tanınan Steve McCurry, Johan Figueroa-González’i çektiği kare Instagram’de 40 binden fazla beğeni almış. Fotoğrafçı “O diğerlerinden farklı çünkü ilginç bir şey yaratmaya çalışıyor” diyor.

New York Times’a da konu olan Figueroa-González röportajında ise 12 yaşına kadar büyüdüğü San Juan’da güzel bir hayatı olduğunu ancak o yıllardan itibaren “çelimsiz” olduğu gerekçesiyle sataşmalar ve saldırıların başladığını söylüyor. Üniversiteye başlaması modellik yapmayı öğrenmesine de vesile olmuş sonrasında San Juan’da bu işi aynı başarıyla gerçekleştirmiş. Fakat şehir yönetimi onu kadrolu ve mesai saatleriyle çalıştırmaya kalkınca hayatında bir değişiklik yapmaya karar vermiş ve New York’a gelmiş. Oraya gelmek ve orada yaşamak için tüm birikimini harcasa da durumundan şikayetçi olmadığını söylüyor, ortalama kazancı günde 200 dolar…

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 17:28:13