Asociación de Arte Útil platformu ortaklığında SALT Galata’da açılan Yararlı Sanat Ofisi’nin ilk kamu programı, iki yıllık süreçte “Kültür kurumları yararlı olabilir mi?”, “Sanattan kimler, nasıl yarar edinebilir?” gibi sorulara cevap getirmeyi amaçlıyor.
Yararlı Sanat Ofisi öncelikle, sanatın araç gereç kadar kullanışlı olabileceği fikrinde temellenen ve “yararlı sanat” olarak tanımlanabilen arte útil kavramını kültür kurumlarının güncel çıkmazları çerçevesinde tartışmaya açacak. Ofisin ikinci odağı, söz konusu fikir bağlamında üretilmiş olan sanat işlerini birer “vaka” olarak bir araya getiren çevrimiçi Arte Útil arşivine Türkiye ve yakın coğrafyadan yapılacak eklemelerle katkı sunmak olacak. Bir zamanlar devletin hükmünde olduğu varsayılan konulara, birey, inisiyatif veya toplulukların özgün metot ve düzenlemelerle geliştirdiği sanatsal müdahaleleri içeren arşivden seçili vakalar, SALT Galata’nın üçüncü katındaki ofis mekânında, Türkçe ve İngilizce metinlerin yanı sıra görseller ile incelemeye açık olacak.
Karşılıklı öğrenmeye adanmış bir mekân
Son olarak, bu çift yönlü birikime herkesin katılımına açık programlarla sürekli bir tartışma alanı sağlanması amaçlanıyor. Arte Útil arşivinden seçili vakalar ile yeni vakalar irdeleneceği Yararlı Sanat Ofisi’nin, SALT, kullanıcıları ve bileşenlerinin karşılıklı öğrenebileceği bir mekân olarak işlemesi öngörülüyor.
Bu kapsamdaki ilk buluşmada, SALT Araştırma ve Programlar ekibinin sunumlarını, tanıtılan konulara dair katılımcılarla yapılacak olan tartışma takip edecek.
Program
14.00-14.20 Yararlı sanat kurumu nedir?
Meriç Öner, Direktör
14.20-14.40 Arte Útil arşivi nedir?
Onur Yıldız, Kamu Programları Yönetmeni
14.40-15.30 Tartışma
Yararlı Sanat Ofisi Buluşması
21 Ekim Cumartesi, 14.00-15.30
SALT Galata, Kat 3
Konuşma dili: Türkçe