A password will be e-mailed to you.

Arkeologlar Güney Peru’da İnkaların da öncesine, M.Ö. 100’lü yıllara dayanan Nazca kültürüne ait 100 metreye kadar uzanan toprak üzerine kazınmış yeni hayvan şekilleri buldu. Kuş, balık, yılan, tilki ve kedigillere ait geogliflerin keşfi ileri teknoloji yapay zekanın yardımıyla gerçekleşti.

Japonya’daki Yamagata Üniversitesi’nden bir araştırma grubunun Nazca’daki çöllerde denk geldiği coğrafik sanat eserleri arasında hayvan figürlerinin yanısıra insana benzeyen tasvirler de yer alıyor. Figürlerin boyutları 1,5 metreden 100 metreye kadar gidiyor. Nazca Çizgileri adı verilen antik eserler ancak havadan bakıldığında tanımlanabiliyor.

Yeni 143 Nazca Çizgisi’nin 142’si yüksek çözünürlükteki üçboyutlu uydu görselleri sayesinde keşfedildi. Sonrasında IBM Power Systems’ın sunucuları ve yapay zeka kullanılarak bir geoglif daha tanımlandı. Geogliflerin M.Ö. 100 ila M.Ö. 300 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.

Nazca Çizgileri neden çizildi?

1994’ten beri çizgilerin yer aldığı Pampa de Nazca bölgesi UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edildi. O günden günümüze arkeologlar ve antropologlar çizgilerin neden yapıldığını tartışmaya devam ediyorlar. Bazı teoriler çizgilerin gökteki tanrısal varlıkların görmesi için toprağa kazındığını, bazıları figürlerin astronomik bir takvim olduğunu, bazıları ise sadece sulama kanalı olduklarını iddia ediyor. Hatta buranın uzaylıların iniş alanı olduğunu düşününler bile mevcut.

Nazca Çizgileri ilk kez 1927’de Perulu arkeolog Toribio Mejía Xesspe tarafından bir doğa yürüyüşü sırasında tesadüfi olarak keşfedilmişti. 1930’lardan itibaren bölgenin hava trafiğinin artmasıyla Nazca bir turizm noktasına dönüşmüştü.

İLGİLİ HABERLER

Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Avrupa Arkeoloji Birliği Miras Ödülü Osman Kavala’ya

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 00:33:05