A password will be e-mailed to you.

Geçtiğimiz günlerde Christie’s çatısında yapılan bir açık artırma sanat dünyasının gündemini değiştirdi. Yapay zeka tarafından çizilmiş bir sanat eseri ilk kez müzayedeye çıktı. Bir bilgisayar algoritması ile yaratılan resim takribi 10 bin dolar edeceği düşünülürken yaklaşık 45 katına, 432 bin 500 dolara alıcı buldu.

İri cüsseli (muhtemelen Fransız) ve kıyafetine bakılırsa kiliseye bağlı bir beyefendinin resmedildiği portre yarım kalmış gibi gözüküyor. Yüz hatları belirsiz, kanvasta tamamen boş alanlar ve kompozisyon kuzey batıya dayanmış. Poz veren kişinin Edmond Belamy olduğu bilgisi veriliyor. Daha ilginç olan ise algoritmadan oluşan ressam imzası…

Parisli Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel ve Gauthier Vernier tarafından kurulan kolektifin kurgusal Belamy ailesini yarattığı portreler, Caselles-Dupré’nin verdiği bilgiye göre, iki parçalı bir algoritmanın eseri. 14’üncü yüzyıldan 20’inci yüzyıla kadar çizilen 15 bin portrenin dataları sisteme yüklenmiş, sonra da ayrıştırıcı yanıltılarak bu sonuçlar ortaya çıkmış. Kolektif, ünlü ressamların eserlerini aynı şekilde nü resimleri ve manzara resimlerini de yapay zeka yoluyla üretmeyi denemiş ancak algoritmaların en iyi şekilde öykünebildiği eserlerin portreler olduğunu görmüş.

Dünyanın bir başka ucunda, New Jersey’deki Rutgers University’den Ahmed Elgammal ise 14’üncü yüzyıl resimlerinin datası üzerinden benzer bir çalışma yürütüyor. O da sanal zekadan aldığı sonuçların çoğunlukla soyut resimler olduğunu söylüyor.

Yapay zeka uzmanları ise henüz yaratılan şeyin sanat olup olmadığını tartışıyor. Bunun için de kanlı canlı ayrıştırıcılar kullanıyorlar, gerçek insanlara çıkan sonuçların yapay zeka ürünü mü olduğunu yoksa insan elinden mi çıktığını soruyorlar.

Bugün için yapay zekanın ürettiği sanat ürünleri yeterince sofistike bulunmasa ve her şey bir bilim kurgu mahsulü gibi görünse de yakın gelecekte robotların sanat sektöründe de yer işgal etmeye başlayacakları aşikar… Tabii, bu durumun ortaya çıkardığı yeni bir tartışma da var. Eser sahibi kim? İmzadaki gibi algoritmanın kendisi mi? Caselles-Dupré’ye bakılırsa, eser sahibi yaratansa o zaman makineye kredi vermemiz gerek, ama eğer eser sahibi fikir ve vizyonun sahibi ise o zaman kolektifi muhatap almalıyız…

 

İLGİLİ HABERLER

Yapay zeka Rembrandt üretti

Yapay zekanın yazdığı roman neredeyse edebiyat ödülü alıyordu

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 12:23:11