A password will be e-mailed to you.

Yapay zeka bir sektörü daha hakimiyeti altına alıyor. Alex da Kid’in IBM Watson’ın yardımıyla yaptığı “Not Easy” listelerde 48 saat içinde ilk 10’a girdi.

Sıkı Sanatatak okurları için yapay zekanın şiir yazması, roman yarışmasına katılması, resim yapması hatta sanat eleştirmenliğine soyunması bile yeni bir haber değil. Yeni haber müzik dünyasından… Grammy ödüllü müzik yapımcısı Alex da Kid; Grammy ödüllü Elle King, X Ambassadors, Sam Harris ve Wiz Khalifa ile birlikte çalıştığı “Not Easy” adlı hit parçası için Watson ile işbirliği yaptı. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan şarkı, 48 saat içinde iTunes “Alternatif” listelerinde 6’ıncı sıraya, iTunes “Popüler Parçalar” listesinde ise 4’üncü sıraya yerleşti.

Watson nasıl yardım etti?

Watson, her yılın “duygusal atmosferini” anlamak üzere 5 yılın kültürel verilerini analiz etti. Sistem, Nobel Barış Ödülü konuşmaları, New York Times makaleleri, film senaryoları ve şarkı sözleri gibi kaynakların yanı sıra, Twitter ve bloglardaki ilgili yorumları kullandı. 2011-2016 döneminde müzik dünyasındaki beste trendlerini anlamak için, hit Billboard şarkılarının müzikal yapılarını inceledi. Tüm bunları okumak ve anlamak için Watson Alchemy Language API’yi kullandı. Daha sonra Watson Tone Analyzer API bu temalarla ilgili oluşan algıyı anlamak için 2 milyonun üzerinde ilgili sosyal içerik satırını analiz etti. Bu iki API birlikte son 5 yılın her birinin “duygusal kimliğini” oluşturuldu. Elde edilen veriler Alex’in belirli bir duyguya göre yeni sesler denemesini ve yaratmasına imkan sağladı.

Şarkı analizcisi

Watson BEAT, bir şarkının perde, zaman ve anahtar işaretlerini, nota sıralamasını ve hızını (bir notaya hangi sertlikle basıldığını) analiz ederek şarkılardan bir şeyler öğrenebiliyor. Müziğe verilen duygusal tepkiler hakkındaki teorilerle birlikte Watson BEAT, tercih edilen duygu durumlarının çeşitliliğine göre (eğlenceli, üzgün, kızgın, vb.) ya da hislere göre (gizemli, neşeli, tuhaf vb.) yepyeni şarkı notaları oluşturabiliyor.

Öngörülere daha çok ağırlık vermek üzere IBM ekibi Alex’e ilham veren resimler gösterdi; albüm çalışması ve renklere göre verilerin interaktif görselleştirmesini oluşturmak için Cognitive Color Design Tool aracı kullanıldı. Bu araç, kişiye özel bir renk paleti oluşturmak için görüntü estetiği, duygular arasındaki ilişkiler ve renklerin psikolojik etkilerinden yararlandı.

Yapay zekânın gücüyle kişinin yaratıcılığını besleyen “Kognitif Yaratıcılık” daha önce hayal bile edilemeyen kavramları, hikâyeleri ve fikirleri üretmeyi sağlıyor. Watson’ın doğal dil kullanarak anlama, öğrenme ve muhakeme yeteneği, mutfaktan (Chef Watson), modaya (Cognitive Dress) ve eğlenceye (Cognitive Movie Trailer) kadar birçok sektörde yaratıcılığın kaynağı olarak öne çıkmasını sağlıyor.

Hepimiz bir gün yapay zeka yüzünden işimizden olacağız gibi gözüküyor. Sizce yapay zekanın ele geçireceği bir sonraki sektör hangisi?

 

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 12:53:41