A password will be e-mailed to you.

2016 yılında vefat eden Pritzker mimarlık ödüllü ünlü mimar Zaha Hadid’in tasarımını yaptığı Napoli-Afragola hızlı tren istasyonu tamamlanma aşamasında. Designboom’un haberine göre, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni‘nin açılışını yaptığı yüksek hızlı demiryolu hizmeti Bari ve Reggio Calabria’yı Kuzey İtalya ve Avrupa ile bağlarken aynı zamanda yolcularının Taranto, Palermo, Augusta gibi güney limanlarına ulaşımını sağlıyor. 2003 yılında başlayan proje tamamlandığında Napoli ile Roma’yı birbirine bağlayan yeni hızlı tren hattı da kullanıma açılacak. Gentiloni, her güçlü ülke onu ileriye sıçratacak büyük projelere ihtiyaç duyar, diyor. Afragola’daki yeni istasyon, güneyde ekonomik kalkınmayı teşvik edecek bir altyapı programı olarak görülüyor.

Napoli-Afragola hızlı tren istasyonu, (Jacopo Spilimbergo)

Zaha Hadid Architects’in istasyon tasarımında kullandığı beton malzeme özel bileşenler içeriyor ve optimum performans sağlıyor. Binanın kavisli yapıya sahip görüntüsü Roma’daki MAXXI müzesinde kullanılan teknoloji ile inşa edildi. Halka açık bir köprü olarak dizayn edilen proje, demiryolunun her iki yanında bulunan toplulukları birleştirmeyi amaçlıyor.

Uygulanmış projelerinden bazıları

Heydar Aliyev Kültür Merkezi, Bakü

Alışılagelen mimari kalıpları yıkan Hadid dinamizm ve dekonstrüktivizmi sorgulayan aykırı bir görsel sunuyor, Hadid’in yapıtları farklı perspektiflerden bambaşka görüntüler sergiliyor. Heydar Aliyev Kültür Merkezi ise Zaha Hadid Architects’in tasarım ödüllü yapıtlarından.

Port House Antwerp, Belçika, (Helene Binet)

Zaha Hadid mimarinin tasarladığı yeni yapı, Anvers’deki eski bir itfaiye binasının yeniden şekillendirilmesiyle oluştu.

MAXXI Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi, Roma / Fotoğraf: Helene Binet

Zaha Hadid MAXXI için şöyle diyor, ”MAXXI’yi kentin kültürel yaşamını besleyen, fikir alışverişi yapılabilen bir kentsel-kültürel alan olarak görüyorum. MAXXI sadece bir bina olarak algılanmamalı: Başlangıçta sadece sergi mekanlarını ayıran duvarlara ihtiyaç varken, tasarım çalışmalarımız bizi çizgilerin birleşip mekana yön verdiği bir konsepte götürdü. Bu proje bizi, “bir nesne olarak müze” fikrinden “binalar bütünü” fikrine ulaştırdı. MAXXI, sadece bir müze binası değil, iç ve dış mekanların birbirine geçişlerle örgülendiği bir kentsel kültür merkezi. Galeriler, içeride şaşırtıcı bir biçimde iç içe geçerken, dışarıda doğrusal yüzeyleriyle koca bir alanı dolduruyor”

Guangzhou Opera Binası, Çin, (Iwan Baan)

Son olarak seçtiklerim arasında Guangzhou Opera Binası granit, cam ve çelik malzemeden oluşan bir strüktüre sahip. Hadid’in tasarladığı bu bina, proje aşamasında özellikle nehir vadilerinden ve onları biçimlendiren aşınma olgusundan etkilenmiş.

Daha fazla yazı yok
2024-11-24 17:17:55