A password will be e-mailed to you.

İKSV’nin düzenlediği 37. İstanbul Film Festivali yenilikleri ve güzellikleriyle kente ve ülkeye yayılacak.

37. İstanbul Film Festivali’nin 6-17 Nisan tarihleri arasında dokuz salonda sunulacak olan programı The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Festivali düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner’in açış konuşmasını yaptığı toplantıda festivalin yeni sponsoru, daha önce İKSV’nin birçok etkinliğine sponsorluk yapan Vodafone Red adına Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ile Marka ve  Pazarlama Stratejisi Direktörü Ebru Özgüç söz aldı. Festival Direktörü Kerem Ayan, 198 uzun, 12 kısa filmden oluşan programı, Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün on üçüncü kez düzenlenen bu ortak yapım platformunu tanıttı.

Gösterim ve etkinlikler ülkeye ve kente yayılıyor

37. festivalin en önemli yenilikleri Vodafone Red’in teknik desteğiyle gerçekleştirilecek. Açılış töreni İnternetten canlı yayınlanacak, dijital seanslar düzenlenerek bazı filmlerin ve festival kapsamındaki söyleşilerin Vodafone TV’den Türkiye’nin dört bir yanında izlenebilmesi sağlanacak. Ayrıca izleyicilerin interaktif deneyimler yaşayacağı etkinlikler yapılacak. Bir önemli yenilik de Galatasaray’daki yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Festival Merkezi olarak hizmet verecek olması. Festivalin yan etkinlikleri, söyleşi ve buluşmaları burada yapılacak.

18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filminin gösterileceği 37. festivalin mekanları Beyoğlu’nda Atlas Sineması (iki salon), Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olarak belirlendi. Gösterimleri 11:00, 13:30, 16:00, 19:00 ve 21:30 seanslarında yapılacak.

Dördü ulusal, ikisi uluslararası altı yarışması, Dünya Festivallerinden, Galalar, Mayınlı Bölge, Yıllara Meydan Okuyanlar, Genç Ustalar, NTV Belgesel Kuşağı, Antidepresan, Musikişinas, Gömülü Hazineler, Cinemania, Neredesin Aşkım gibi bir kısmı gelenekselleşmiş olan bölümlerin yanı sıra 37. festivale özgü seçkiler izlenebilecek.

Mimari Ütopyalar – Sinematik Distopyalar

37. İstanbul Film Festivali disiplinlerarası gösterimlerine devam ediyor. Berlin’de yaşayan görsel sanatçı, Plastikman, Richie Hawtin, Captain Comatose için ürettiği müzik videolarıyla tanınan Ali Mahmut Demirel’in 16 Mart – 15 Temmuz tarihleri arasında Arter’de düzenlenen Ada başlıklı sergisinde yer alan üç videonun esin kaynağını oluşturan filmler festival programında gösterilecek. Derek Jarman’ın The Last of England / İngiltere’nin Sonu, Andrey Tarkovski’nin Stalker / İz Sürücü ve Metin Erksan’ın Kuyu filmleri Mimari Ütopyalar–Sinematik Distopyalar başlıklı bölümü oluşturuyor.

Türkiyeli yönetmenlerin en sevdiği Bergman filmleri

Ingmar Bergman, Wikipedia

37. Festival, sinema tarihinin büyük ustalarından Ingmar Bergman’ın 100. yaşını Türkiyeli yönetmenlerin yaptığı bir seçkiyle kutluyor. On yönetmen, sinemalarını etkileyen Bergman filmlerini bizzat sunacak. Bergmanya’ya Yolculuk adlı bir belgesel çekecek kadar bu yönetmeni seven Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş’un seçimi Bir Evlilikten Manzaralar (1973).

Kazım Öz’den Yaban Çilekleri’ni (1957), Emin Alper’den Yedinci Mühür’ü (1958), Semih Kaplanoğlu’ndan Kış Işığı’nı (1962),

Reha Erdem’den Sessizlik’i (1963), Can Evrenol’dan Persona’yı (1966), Ümit Ünal’dan Utanç’ı (1968), Aslı Özge’den Çığlıklar ve Fısıltılar’ı (1972), Yeşim Ustaoğlu’ndan Güz Sonatı’nı (1978) dinleyeceğiz.

Güçlü kadınların bölümü: Çiçek İstemez

Erkeklere Bakmak / L’amour des hommes / Of Skin and Men / Mehdi Ben Attia

Festival, dördü erkek on yönetmenin güçlü kadın kahramanların öykülerini anlattığı filmlerden oluşan bir bölüm oluşturdu, bu yıl: Çiçek İstemez. Son yılların yükselen Gürcü sinemasının son harikası, Ana Urushadze imzalı Korkunç Anne ve Josephine Decker’in yeni filmi Madeline’s Madeline bölümün mücevherleri. Yves Hinant & Jean Libon’un doküdraması Hakim Hanım ise Beyaz Avrupalı olmayan erkeklere bakışıyla sorunlu bir film. Arjantin’den Anahi Berneri’nin yönettiği Alanis, bir genç kadının çocuğuyla yaşam kavgasını yoksulluğun pornografisi diyebileceğimiz sınıra dek zorlayan bir film. Bu programda yer alan diğer filmler şöyle sıralanıyor: Erkeklere Bakmak / L’amour des hommes / Of Skin and Men / Mehdi Ben Attia / Fransa, Tunus, Gizemli Dil / The Sounding / Catherine Eaton / ABD, Nigar / Negar / Rambod Javan / İran, Bikini Moon / Milcho Manchevski / ABD, Bir Numara / Numéro Une / Number One / Tonie Marshall / Fransa ve Ava / Léa Mysius / Fransa.

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 17:21:01