A password will be e-mailed to you.

Sekiz bölümlük Westworld üçüncü sezonun ilk yarısını geride bıraktık ve birçok sorunun cevabını aldık, artık karakter motivasyonlarını biliyoruz. Seyirci olarak bizim için en büyük soru işareti Caleb’ın hikayedeki rolü… Francisco Goya’nın İspanya iç savaşı döneminde ürettiği resimlerden biri olan Çocuklarını Yiyen Satürn tablosu, Caleb ve Westworld için bize bir kapı aralayabilir.

Yakın plan Serac 

Karşımıza çıktığı ilk bölümden beri üzerine en çok teori üretilen karakterlerden Serac, Westworld 3. sezon 4. bölüm ile bize kendini tamamen açıyor. Serac, dünyaya en büyük zararı verenin insan olduğu kanısında olan ve bu ‘hata’yı düzeltmeye kendini adayan bir karakter. İnsanlığın elinden özgür iradeyi alabilirse, tüm faciaları engelleyebileceğine inanıyor.

Bu konudaki idealistliğinin temelinde ise, Paris’e yapılan saldırının yattığını anlıyoruz. Serac’ın bu travması, Rehoboam’ı yaratmasına neden oluyor. Empati kurulması mümkün bu amacı öğrendiğimiz sahnenin hemen ardından, kendi cinsine ihanet ettiği düşüncesi ile birini, hiç zorluk çekmeden öldürüyor. Serac’ın bu bölümdeki motivasyonun ve hareketlerinin en ünlü benzeri Avengers‘daki Thanos.

Serac hakkında yeni bölümde diğer detay Dr. Ford’un gençlik anısına çok benzer bir sahnede kendisini görmemiz… Neredeyse Dr. Ford’un çocukluğu ile aynı kıyafetleri giyen Serac, sadece Ford’a benzerliği üzerinden mi bu şekilde resmediliyor yoksa aralarında başka bir bağ var mı ilerleyen bölümlerde öğreneceğiz.

Serac’ın ismi üzerine üretilmiş birkaç teori de mevcut. Bu teorilerden en ilginci Engerraund Serac’ın, Fransızca’da ‘dolaşan melek’ anlamına geldiği üzerine (bu teori Fransa’da yaşayan bir Westworld hayranının teorisi). Dolaşan melek tahmini, Serac için iki tahmini ortaya çıkartıyor, Serac, hem Rehoboam’ın içerisinde hem de gerçek dünyada yaşıyor. Daha doğrusu, Rehoboam’da neredeyse her insanın kopyası var iken, Serac, Rehoboam’daki kopyası ile iletişim halinde, tahminini yürütebiliriz.

Dolores yanına kimleri aldı?

Bu sezonun en çok merak edilen sorularından biri de Dolores’in Westworld’den yanında getirdiği, hafızalarda kimler olduğu idi. Çok da tatmin edici olmayan bir cevapla, hepsinin Dolores’in kopyaları olduğunu öğrendik. Dolores’in şu ana kadar ürettiğini bildiğimiz robotlar şöyle: Bernard, Hale, Connells ve Musashi. Beşinci hafızanın kimin vücudunda olduğunu ya da o hafızanın da Dolores olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Dolores’in Westworld dışına kendisi dışında birisini çıkarmaması garip… Robotları özgürleştirmeyi vadeden bir robot için bu seçimin tutarlı olmadığını söyleyebiliriz. Fakat bölüm adı ‘Mother of Exiles’, Dolores’in yönteminin tartışmalı dahi olsa Serac’ın insanları köleleştirme amacından daha ahlaki olduğuna işaret ediyor.

Bölüme adını veren ‘Mother of Exiles’ Emma Lazarus’un 1883’te, Özgürlük Anıtı’nın inşasına yardımcı olmak için yazdığı şiirde geçen bir söz. Kölelikten kurtuluşu ve özgürlüğü temsil eden bu heykel, Westworld’de Dolores ile eşleştiriliyor. Özgürlük Anıtı’nın Fransa’da üretilip, Amerika’ya teslim edildiği düşünülürse, Dolores’in yaratılmasında rol oynayan Dr. Ford ve Bernard’ın, Serac ile bir bağlantısı olup olmayacağı sorusu da böylece daha anlamlı oluyor.

Cennetlik Maeve 

Serac tarafından, ‘gerçek’ dünyaya Dolores’i bulması için getirilen Maeve’in tek bir motivasyonu var o da kızına, robot cennetinde kavuşmak. Serac’ın Meave’in tek başına ilerlemesini önlemek için ise elindeki kozu, Maeve’i bir düğme ile durdurabilmesi. Hayatını insanları anlamaya adamış Serac’ın, robotları anlamadığını bu sahneden çıkarabiliriz. Maeve, Serac’ın bu tehditini duyar duymaz, Serac’ı (ya da düğmesini) nasıl etkisiz kılabileceğini planlamaya başlamıştır.

Maeve, Dolores ile Musashi’nin bedeninde karşılaştığı sahnede dövüşü kaybediyor fakat sahne iki açıdan önemli. Dolores, Maeve’in hafızasını, başından çıkarmak istiyor. Dolores, Maeve’i, Serac’ın elinden kurtarmak mı istiyor yoksa Maeve’i sonsuza kadar öldürmek mi istiyor bunu öğrenemiyoruz. Diğer çıkarımımız da Maeve’den akan kanın, yerdeki beyaz sıvıya karışması oluyor. Bu sezon çokça gördüğümüz bu iki rengin birbirine karışması, Westworld’ün seyirciye verdiği ipuçlarından biri…

William neden geri döndü?

İkinci sezon hikayesinin bittiğini tahmin ettiğimiz William, üçüncü sezonda tekrar karşımıza çıkıyor. William’ın Westworld dünyası içerisinde kendine nasıl bir yer bulacağı henüz belli değil. Ed Harris’in muhteşem oyunculuğunu görmek tabii ki tüm Westworld seyircilerini memnun ediyor fakat Delos’un şirket hisseleri üzerinden ilerleyen bir senaryonun ötesinde William’ın hikâyeye etkisi ne olabilir sorusu da ortaya çıkıyor. Bu sorunun cevabı ise William’ın kurşunladığı aynalarda yatıyor olabilir.

Ayna dünya teorisinden geçtiğimiz hafta bahsetmiştik. Rehoboam, kendi içerisinde, bir gerçek dünya simülasyonu çalıştırıyor ve bu simülasyonun sonuçlarına göre insanlara bir yaşam çiziyor. Peki ya bu yaşam çizgisi manipüle edilebiliyorsa? Serac, William’a şöyle bir teklifle gelebilir mi; “William, kızının hâlâ hayatta olduğu, Westworld’ün sana yaşattığı değişime maruz kalmadığın bir hayat mümkün olabilir” dese ve hologram ile William’a simülasyonda yaşayabileceği hayatı gösterse, William’ı kendi yanına çekebilir mi?

Caleb sırrını koruyor

Dizinin protogonisti olmaya en büyük aday olan Caleb hakkında aklımızda halen birçok soru işareti var. Reddit’te bulunan bir detay, Caleb hakkında fikir yürütmemize yardımcı olabilir. Sezonun üçüncü bölümünde, Dolores, Caleb’in yaşam hikayesine baktığı sırada, Caleb’in kendi seçimiyle bir ilişki bitirdiğini, bir diğer ilişkisinin ise Rehoboam tarafından müdahale edilerek bitirildiğini görüyoruz. İkarus ve Narkissos göndermeleriyle açılan Westworld’ün, mitolojiyi temel aldığını var sayarsak, bu müdahale başka bir anlama geliyor olabilir.

Çocuklarını Yiyen Satürn’ün hikayesi şöyle ilerler; bir kehanete göre Titan Satürn’ün çocuklarından biri, Titanların hüküm sürdüğü dönemi sonlandıracaktır. Satürn, bunu engellemek için, tüm doğan çocuklarını yerr, Satürn’ün eşi Rhea, son doğan çocuklarını Satürn’den saklar ve ona yemesi için bir taş verir. Rhea’nın kurtardığı çocuğun adı ise Zeus’tur. Zeus, Titanlar dönemini bitirir ve Olimposlular dönemini başlatır. Rehoboam, Caleb’in bir kadınla bir araya geleceğini ve Rehoboam’ı yok edeceğini ön görerek, kadınlarla bir araya gelmesini engellemeye çalışmış olabilir. Tabii ki kehanetin önünde Rehoboam dahi duramaz. Fakat bu anlatının doğru olduğunu kabul edersek, Caleb’in, Rehoboam’ın varsaydığı gibi intihar edeceğini de kabul etmemiz gerekir.

Gerçek dünya da Westworld kadar kötü


Parti sahnesinde gördüğümüz açık artırmaya tabi olanlar için ‘robot’ tahmini yapılacaktır, bu tahminin gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Dizide şu ana dek hep, gerçek dünyada insanlarla birebir benzerliğe sahip robotlar olmadığı ve bu teknolojinin sadece Delos’a ait olduğu bilgisi verildi.

 

İLGİLİ HABERLER

Westworld III: Charlotte Hale aslında kim?

Westworld sezon 3 bölüm 2: Tarafını Seç!

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 15:27:59