A password will be e-mailed to you.

Sanatçı Trevor Paglen, çalışmasını uzaya göndermek için bugüne dek 76 bin dolar topladı. Bilim çevreleri ise yıl sonunda yörüngeye girecek ve dünyadan da görülebilecek çalışmaya karşı…

“Orbital Reflector” (Yörüngesel Yansıtıcı) 30 metreden uzun, elmas şekilli polietilen bir balon. Titanyum dioksit ile kaplı olduğu için de bir alüminyum folyo kadar parlak. Bu sıra dışı heykel dünya yüzeyinden 580 kilometre ötede yörüngeye girdiğinde bir karbondioksit kartuşu ile şişecek ve güneş ışıklarını dünyaya yansıtacağı için gece bile yeryüzünden görülebilecek. Kasım ortalarında Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Üssü’nden bir SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılacak olan uydu heykel iki aya yakın bir süre orada kalacak.

Havacılık tasarımları yapan Global Western ve Reno’daki Nevada Museum of Art (Nevada Sanat Müzesi) tarafından desteklenen ve geçtiğimiz yıl faaliyete geçmesi için Kickstarter’daki kitle fonlama kampanyasıyla 76 bin dolar toplanan proje uzaya tamamen sanat amacıyla gönderilen ilk uydu olacak.

Bazı bilim insanları ise hayranlık uyandırıcı bu fikrin hayat geçmesine karşı. Çünkü gözlemevlerinin Havai’deki Mauna Kea ya da Şili’deki Atacama Çölü gibi yerleşim olmayan alanlara konumlandırılmasının sebebi ışık kirliliğinin olmaması. Ufak bir kasabanın ışıkları bile astronomik gözlemleri etkileyebiliyor. Bilim insanları uydu heykelin yörüngede duracağı iki ay boyunca yapılacak o sırada yapılan astronomik çalışmaları çöpe atacağını söylüyor.

Orbital Reflector”ın yaratıcısı Trevor Paglen ise astronomların suçlamalarını kabul etmiyor. Uydu heykelin astronomik çalışmaları meteoroloji balonları, uçaklar, her yıl fırlatılan yüzlerce uydu ve roketten daha fazla çalışmaları etkilemeyeceğini öne sürüyor.

Paglen, gözetim teknolojilerinin dokümantasyonu üzerine çalışmalarıyla bilinen bir sanatçı ve çalışmalarında bilim, sanat, gazetecilik ve coğrafya arasındaki sınırları kaldırmaya çalışıyor.

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 00:40:54