A password will be e-mailed to you.

Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda bulunan 44 bin yıllık bir mağara resmi tarihin en eski hikâyesini anlatıyor olabilir.

44 bin yaşında olduğu tespit edilen duvar resminde, ellerinde mızraklar ve büyük olasılıkla ipler de tutan yarı insan, yarı hayvan yaratıklar bir bizonu avlarken görülüyor. Bugüne dek yapılan keşiflerde daha eski çizimler bulunsa da resim anlatı sahibi olması açısından bir ilki temsil ediyor.

Nature dergisinde yayımlanan bulgular, Avustralya’nın Brisbane kentindeki Grifitth Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından sunuldu. Üniversiteden Adam Brumm, duvar resmini ilk olarak iki yıl önce, bir arkeolog arkadaşı, mağara geçidine ulaşabilmek için incir ağacını eğdiğinde gördü.

Duvar resmi, Borneo’nın doğusundaki Sulawesi Adası‘nın güneyinde bulunan Leang Bulu’Sipong 4 adlı mağarada bulundu. Çizimin genişliği beş metreyi buluyor ve anoa adı verilen bir tür bizon ve Sulawesi’de bulunan türdeki yaban domuzlarını tasvir ediyor. Yanlarında ise, insan gibi görünen, ancak kuyruk ve boynuzlu figürler bulunuyor. Resmin bir kısmında, bir anoanın etrafı, ellerinde mızrak tutan bu insansı figürler tarafından sarılmış halde görülüyor. Bu resim aynı zamanda bilinen en eski hayvan tasviri…

Bir avlanma hikayesi mi?

Araştırmacılar, çizimde tek bir hikayenin anlatıldığı tezinden daha çok, uzun bir sürede yapımı bitirilmiş bir dizi duvar resmiyle karşı karşıya olduklarını düşünüyor ve resmin avlanmayı tasvir edip etmediğinin tartışmaya açık olduğunu söylüyorlar.

Sadece Sulawesi Adası’nda duvar resmi olan 242 mağara ve sığınak bulunuyor ve her yıl yeni eserler keşfediliyor. Daha önce Avrupa’da bulunan duvar resimleri 14 ila 21 bin yıllıktı ve dünyanın en eski anlatımlı sanat eserleri olarak değerlendiriliyordular.

Şimdiye dek bulunan en eski resim geçen yıl Güney Afrika‘daki bir kaya parçasının üzerinde tespit edildi ve 73 bin yıllıktı.

 

İLGİLİ HABERLER

Avrupa’nın en eski sanat eseri

Dünyanın en eski sanat alanı

Daha fazla yazı yok
2025-01-21 23:53:32