Sotheby’s New York 2012’de 16. yüzyılın usta ressamlarından Parmigianino’ya ait olduğu iddia edilen Saint Jerome tasvirini 842 bin 500 dolara sattı. 2015’te James Martin of Orion Analytical adlı bilimsel analiz firması tablonun 20 ayrı yerinde modern döneme ait yeşil bir pigmente rastlandı ve daha önce Fransız galerici Giuliano Ruffini’nin koleksiyonunda yer alan çalışmanın 20’inci yüzyılda üretilmiş bir kopya olduğu anlaşıldı. Müzayede kuruluşu satışı geçersiz sayarak alıcıya parasını geri ödedi.
Sotheby’s bu gelişme üzerine satıcı Lionel de Pourrières’i satıştan aldığı 672 bin dolarlık payı iade etmediği için dava etti. Başka bir satışta da aynı suçlamayla karşılaşan Pourrières, o günlerde sonuca itiraz etmişti ancak ikinci el sanat uzmanı Maurizio Seracini, Mart 2018 tarihli raporunda aynı sonuca ulaştığını ve eserin şüpheye mahal vermeyecek biçimde sahte olduğunu doğruladı.
Rapora göre, uzmanın kararının arkasındaki sebep ise modern yeşil pigment değil. Seracini resimde 1930’larda üretilmeye başlanan sentetik reçineye rastladı. Üstelik çinko sülfat, titanyum dioksit gibi diğer modern pigmentler de bulması tablonun 20’inci yüzyılın ilk yarısında üretildiğini kanıtladı.
Seracini’nin teorisi Saint Jerome’un başka bir kompozisyon üzerine yeniden yapıldığı ve eski bir cila ile yeniden kaplandığı yönünde. Resmin yer aldığı paneldeki tahta kurdu aktivitesi ve zarara rağmen resmin olduğu kısmın hiç tahrifat görmemesi de bu teoriyi kanıtlar nitelikte.
Ruffini için 2015’te Paris’te açılan dava halen sürüyor. Ruffini ise “Ben ne uzmanım, ne sanat tarihçisi ne de küratör… Bunun bir Parmigianino olduğunu söyleyen onlardı” diyor.