29 farklı şehirde, 53 kez düzenlenen ve elektronik müzik dünyasının prestijli festivallerinden biri olan Sónar, 24-25 Mart 2017 tarihlerinde Türkiye’de ilk kez Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenecek. Sónar Istanbul; Moderat, Roisin Murphy, Nina Kraviz, Floating Points, Clark, HVOB, Kode9, Prins Thomas, Nosaj Thing, Matias Aguayo, HONNE, Cola&Jimmu, Weval ve Tim Hecker gibi birçok elektronik müzik sanatçısını ağırlayacak.
Sónar Istanbul iki gün boyunca, 5.000 kişilik kapasitesiyle 4 farklı sahnede eş zamanlı gerçekleşecek. Elektronik müziğin dünü, bugünü ve yarınını mercek altına alacak festival; yaratıcılık ve teknoloji başlıkları altında müzik dünyasının nabzını tutarak ilham veren konferanslara ve deneyim odaklı atölyelere de ev sahipliği yapacak.
Moderat
Geçtiğimiz nisan ayında yılın en iyi elektronik müzik albümleri arasında gösterilen “III” isimli albümlerini kendi plak şirketleri Monkeytown Music üzerinden yayımlayan grup, geride kalan zamanda birçok önemli festivalde sahne aldı. Kasım ayında Zorlu PSM sahnesine konuk olan Moderat (Live), deneysel seslerle örülü zengin multimedya şovları ile bu sefer Sónar İstanbul kapsamında performans sergileyecek.
Roisin Murphy
Yaklaşık beş yıllık uzun bir aranın ardından 2014’ten bu yana kariyerini daha da aktifleştiren Roisin Murphy, sırasıyla Mi Senti EP’si (2014) ile Hairless Toys (2015) ve bu yıl yayınladığı Take Her Up To Monto albümü ile yeniden müzik sahnesinin konuşulan isimleri arasında yerini aldı. Dönemsel kostümlerle ve dansçılarla desteklediği etkileyici sahne şovu ile Roisin Murphy, Sónar Istanbul’un özel konuklarından biri.
Nina Kraviz
Sibirya doğumlu şarkıcı, prodüktör, söz yazarı ve DJ olarak tanınan Nina Kraviz, plak tutkusu ve kendine özgü elektronik müzik anlayışı ile Sónar Istanbul’un önemli konuklarından biri olacak. Set başındaki benzersiz duruşunu özgün seslerden oluşan müziği ile birleştiren Nina Kraviz, 2014 yılında kendi plak şirketi трип (Trip)’i kurdu. Kraviz, gelecek yıl farklı estetik anlayışının öne çıkacağı yeni ve klasik sanatçıları barındıran farklı yapıda bir plak şirketi yaratmaya hazırlanıyor. Londra’nın ünlü gece kulübü fabric’in mix serisine dahil olan Nina Kraviz’in “fabric 91” isimli seti kısa sürede bir klasikler arasında yerini aldı. Dünyanın en çok talep edilen DJ’lerinden biri.
The Pier – Ali Demirel
1993 yılında deneysel videolar çekmeye başlayan Ali Demirel, minimal elektronik müzik çatısı altında kendi özgün görsel tarzını yarattı. Sonar İstanbul’da yer alacak The Pier projesi ise Ali Demirel’in kıyamet sonrası temalı ütopya serisinin ilk ayağı. Müziklerini Biosphere’in hazırladığı, TodaysArt desteğiyle çekilen The Pier’ın temel sorusu ise: “İnsansız bir dünyada binalar nasıl gözükürdü?”
Ryoji Ikeda – Supercodex
Hem görsel hem sesli medyada büyük başarı yakalayan, Japonya’nın önde gelen elektronik besteci ve görsel sanatçısı Ryoji Ikeda; ses, görseller, fiziksel fenomenler ve matematiksel kavramları canlı performanslarında ele aldı.
Saf müzik etkinliklerinin yanı sıra; içinde Sónar Barcelona’nın da yer aldığı çeşitli festivaller ve seçkin müzelerde performanslar sergiledi. 2017 yılında Ikeda’nın işlerine ev sahipliği yapacak mekanlar arasında Sonar İstanbul’un dışında Elevation 1049: Avalanche (Gstaad), Dox Gallery (Prag), Centre Pompidou (Metz), La Villette/Festival d’Automne (Paris), Festival of Vicenza (Vicenza), Nikolaj Kunsthal (Kopenhag) ve Galerie Almine Rech (Londra) de bulunuyor.
Shiro Nonotak – Noemi Schipfer ve Takami Nakamoto
NONOTAK’ın kariyeri 2013’ün ilk günlerinde Paris’te bulunan bir binanın lobisi için hazırlanan muralla başladı. Işık ve ses yerleştirmeleri üzerinde çalışarak sürükleyici ortamlara hayat veren ikilinin performansları Mapping Festival (Geneva), EM15 ELEKTRA / MUTEK (Montreal), La Nuit Blanche (Paris), Roppongi Art Night (Tokyo), Axcess Art Gallery (New York), Streolux (Nantes), Lunchmeat Festival (Prag), KIKK Festival (Belçika) ve daha birçok etkinliğin programında yer aldı.
Rame – Acca Francesco Tosini
Acca takma adını kullanan Milano merkezli görsel tasarım sanatçısı Francesco Tosini, eserlerini hayata geçirirken birbiriyle etkileşim halindeki dijital ve analog sanat dallarına bir arada yöneliyor. Sanatsal kolektifi Turbosafary ile çeşitli çağdaş sanat projeleri üzerinde çalıştıktan sonra video-mapping ve projeksiyona yönelen Tosini, dijital sanat ve geniş mimari yüzeylere yoğunlaşan çalışmalar üretiyor.
Rame başlıklı video performans, insanlığın zamanı işaretleme adına kullandığı hareket üzerine bir yansıma niteliğini taşıyor. Analog video geribildirim tekniğini kullanarak, rakamlar ve suni kompozisyonlar yerine organik büyümenin ne olduğuna dikkat çekiyor.
Aesthetic Animism – Atay İlgün
Deneysel ve karışık-medya işler üzerine yoğunlaşan müzisyen ve sanatçı Atay İlgün’ün çalışmaları, Wounded Wolf Press adlı yayın-evi/plak şirketinden yayımlanıyor. Bugüne kadar işleri, çeşitli projeler altında, Invisible Birds (U.S.), Reverb Worship (U.K.) gibi birçok plak şirketi tarafından yayınlanan, “Vertigo” (Murat Akagündüz, Arter) sergisi için yazması istenen eser ile birlikte solo ve modern kompozisyon çalışmaları hız kazanan Atay İlgün, bugünlerde 2017’nin ilkbaharında yayınlanacak olan ilk solo albüm ve sergisi üzerinde çalışmalarına devam ediyor.
Cem+RG Modular Live Set Visuals By NOHLAB / NOS VISUAL ENGINE – Cem Güvendiren / Arcan Vargı / Candaş Şişman / Deniz Kader / Osman Koç
NOHlab, iki görsel sanatçı Deniz Kader ve Candaş Şişman’ın geçmişteki işbirliklerinin ve ortak tecrübelerinin güncel yansıması olarak 2011 yılında kuruldu. NOS VISUAL ENGINE ise NOHlab ve Osman Koç’tan oluşan bir kollektif.
Eşsiz ve yaratıcı sanat-konsept tasarımlarını projelerine yansıtmayı hedefleyen ikili; sanat yönetimi, hareket tasarımı, mapping, işitsel-görsel performans, kültür sanatta yeni medya akımı ve reklam endüstrisine yoğunlaştı. Tasarım ve görsel iletişimde sınırları zorlamayı hedeflediler.
NOHlab; aralarında Prix ARS Electronica Computer Animation/Film/VFX onur ödülü ve Roma Viedram Video Festival’dan En İyi Ses Tasarımı ödülünün de yer aldığı birçok ödülün sahibi oldu. TED X, ARS Electronica, Genius Loci Weimar ve OFFF gibi birçok fuar ve sergiye katıldı.