The Celluloid Ceiling, San Diego Üniversitesi sponsorluğunda yılardır beyaz perde yapımlarının kamera arkasını takip ediyor. Araştırmalara bakılırsa Hollywood’da kadın istihdamı oranları pek parlak değil.
The Celluloid Ceiling 18 yıldır gişede en çok hasılat yapan filmlerde çalışan kadınların sayısını takip ediyor. Kadınların kamera arkasındaki istihdamını kayıt altına alan en eski çalışmanın sponsoru San Diego Üniversitesi Televizyon ve Sinemada Kadın Araştırmaları Merkezi. 2015’in en yüksek gişesine sahip 250 filmine bakıldığında bu yapımlarda yönetmenlik, senaristlik, yapımcılık gibi pozisyonlarda yer alan kadınların oranı yüzde 19 oldu. 2014’e göre yüzde 2’lik bir artış yaşansa da 1998’den bu yana 17 ila 19 arasında gidip geldiğini görüyoruz.
Tek tek kamera arkası mesleklere bakıldığında da tablo farklı değil. Yıllar geçse de kadın yönetmen oranı en çok yüzde 9’a, kadın başyapımcı oranı yüzde 20’ye, kadın yapımcı oranı yüzde 26’ya, kadın editör oranı yüzde 22’ye, kadın görüntü yönetmeni oranıysa yüzde 6’ya kadar çıkabiliyor. Kadın senaristlerin oranındaysa o küçük artış bile yok, tersine 1998’de kamera arkasında yüzde 13 kadın senarist yer alırken bu oran artık en fazla yüzde 11’e çıkıyor.
Yılın en çok gişe yapan 100 filmi üzerinden son 35 yıla dair bir analiz yapıldığında en çok kadın yönetmenin yüzde 7 oranıyla 2000 ve 2015’te bu filmlerde işbaşına geçebildiğini görüyoruz. Özellikle editörlük, yapımcılık ve başyapımcılıkta istikrarlı olmasa da günümüze doğru uzanan bir artış var. Mesela 2015’e kadar neredeyse yok denecek sayıdaki kadın yönetmen oranı geçtiğimiz yıl yüzde 3’e varabilmiş.
2015’in en yüksek hasılatlı ilk 100, ilk 250 ve ilk 500 filmine bakıldığında listedeki film sayısı artıp daha düşük gişeli filmler listeye girdikçe her meslekte kadın istihdamının düzenli olarak arttığı görünüyor. Yani gişe arttıkça kadın istihdamı azalıyor.