A password will be e-mailed to you.

Zorunlu Açıklama;

Sezer Tansuğ Sanat Vakfı, kurucusu gibi bağımsız ve bağlantısız bir kuruluştur.

Sezer Tansuğ (1930-1998) adı ülkemizde sanat tarihi ve eleştirisi ile özdeşleşmiş bir isim; bu, seven-sevmeyen herkesin kabullendiği bir gerçek. Sezer Tansuğ yaşamı boyunca kimsenin himayesi veya boyunduruğu altına girmemiştir; yaşamı, gözünü budaktan sakınmayan bir sanat ve gönül adamının öyküsüdür. 

Zaman gazetesinde bir röportajdan sonra mutabık kalınarak 5 yıla yakın yazmıştır. Aldığı mütevazı bir telif ücretinden başka bir şey değildir. Hastalığı sırasında kemoterapi sürecinde bir araç tahsis edildiği doğrudur. Ölümünde hangi mezarlığa gömülmek istediğinden, cenaze namazının nerede ve kim tarafından kılınacağı kendisi tarafından bizzat talep edilmiş ve vasiyetine uygun olarak hepsi yerine getirilmeye çalışılmıştır.

Kendisinden geriye kalan 2 küçük mekanın mülkiyeti, kitapları, resimleri ve arşivi ve kuruluş sermayesi olarak belirlenen rakam ancak bir araya getirilerek vakfın malvarlığı olarak kaydedilmiştir. Vakfın, Zaman gazetesi veya cemaat ile bir bağının olmamasını da bizzat belirtmiş ve vasiyetine uygun olarak bugüne kadar herhangi bir bağlantı sözkonusu olmamıştır.

Facebook ve Sanatatak sitelerinde Yusuf Taktak ve Vasıf Kortun’un Sezer Tansuğ’a dair söyledikleri gerçeği yansıtmadıkları gibi, iyi niyetli olduklarını da düşünmüyorum. Bugüne kadar Sezer Tansuğ Sanat Vakfı arşivinden yararlanmak isteyen hiç kimse geri çevrilmemiş, gereken yardım yapılmıştır. Marmara, Mimar Sinan, Hacettepe, Ankara, Anadolu üniversitelerinde hakkında yapılan tezlere istenen belge, bilgi paylaşımı yapılmıştır. Ayrıca Yapı Kredi, Salt, Santral İstanbul, Cumhurbaşkanlığı, gibi pek çok kurumun pek çok sergi ve yayın projesinde talep edilen bilgi-belge verilmiştir.

Vakıf olarak yayımlamaya çalıştığımız ST-Sanat Tarihi Araştırmaları, “Sanat ve Kadın” ve “Türkiye’de Kültürel Mirasa Yeni Bakışlar” konulu iki özel sayı yayımlanmış, “Türkiye’de Heykel” konulu 3. Sayı ise hazır durumdadır.

Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. Yılı programı kapsamında Ocak-Mayıs 2013’te Amsterdam Arkeoloji Müzesi ile birlikte düzenlediğimiz “Troya: Kent-Homeros-Türkiye” sergisi oldukça ilgi görmüş, serginin kitabı İngilizce, Türkçe ve Hollandaca olmak üzere 3 ayrı edisyon olarak 30 binin üzerinde basılmış ve bütün dünyaya dağılmıştır.

Diyarbakır’da bulunan Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin 2015’te bir AB projesi olarak gerçekleştirdiği 9 sanat kitabı kapsamında Sezer Tansuğ’un Resim Sanatının Tarihi adlı eseri de Kürtçeye çevrilerek yayımlanmıştır.

Sezer Tansuğ’un bütün eserlerinin yeniden basımı için iki yayınevi ile temas halindeyiz. Sanırım birkaç haftaya netleşmiş olacak.  

Sezer Tansuğ Sanat Vakfı, kurucusunun adına yaraşır, mütevazı, sanat ve kültürün hizmetinde bağımsız/bağlantısı bir kuruluştur; bu ilkeyle kurulmuş ve bu ilkeyle yoluna devam edecektir.

 

Sezer Tansuğ Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 04:55:34