“Bir kitabı asla kapağıyla yargılama” sözü haklı olsa da pratikte ambalajın satılan ürün kadar önemli olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Albüm ve kitap kapakları bile bazen içeriğinden çok kapak tasarımıyla hafızalara yerleşiyor. Öyle olmasa Nirvana’nın Nevermind albüm kapağındaki bebeği 25 yıl sonra aynı pozla görmez, Pink Floyd’un Dark Side of the Moon’unun kapağını üyelerinin yüzlerinden daha fazla hatırlamaz ya da hâlâ Beatles’ın Abbey Road kapağına saygı duran ve ondan esinlenen GIF’lere şahit olmazdık.
Taschen yayınevi 50’lerden bugüne son 60 yılın en çok dikkat çeken albüm kapaklarını Art Record Covers adlı kitapta topladı. Görsellikle müzik prodüksiyonu arasındaki bağın vazgeçilmezliğine ispat eden kitapta 500 albüm kapağı yer alıyor. Albüm görsellerine imza atan isimler arasındaysa Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Ed Ruscha, Andy Warhol ve hatta Salvador Dali gibi sanatçılar var.
Sanat tarihçisi ve yazar Francesco Spampinato’nun 448 sayfadan oluşan Art Record Covers’ı modernizm, pop art, kavramsal sanat, postmodernizm ve çağdaş sanatın yıllar boyunca albüm kapağı sanatını nasıl etkilediğini gösteriyor.