2016 Leo Breuer Ödülü’nün sahibi Şakir Gökçebağ, Bonn’da bir sergi gerçekleştirdi. GKG-Bonn’daki Objectations (Nesnelemeler) adlı sergi 21 Eylül’de açıldı ve 18 Aralık’a kadar sürecek.
2012 yılında da George Maciunas Fluxus ödülüne layık görülen Şakir Gökçebağ’ın dikkat çekici çalışmalarını Almanya’ya kadar gidemeyecek okurlarımız için galeri olarak paylaşıyoruz.
Şakir Gökçebağ kimdir?
Şakir Gökçebağ, 1965 yılında Denizli’de doğdu. 1987’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2001 yılına kadar aynı okulda öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye’nin yanı sıra aralarında Arp Museum, Remagen, CentrePasqu Artt, Martin Gropius Bau ve Sotheby’s Londra’nın da bulunduğu birçok Avrupa sanat merkezinde sergiler açtı. George Maciunas, Markus Lupertz, Stiftung Kunstfonds ödülleri ile Alman ve Avusturya hükümetlerinin çeşitli burslarını kazandı.
Hamburg’da yaşayan Gökçebağ, kendi sanatsal manifestosu ile biçimsel ve sosyal eleştiriyi mizah dolu unsurlarla birleştiriyor. Form, Şekillendirme ve Anlamlandırma ögeleri ile hemen her zaman gündelik hayattaki objeleri kullanıyor: Büyük boyutlu yerleştirmeler; ayakkabı, şemsiye, süpürgeler, tuvalet kağıtları gibi. İlk bakışta fark edilmeyen, önceden üretilmiş bayağı nesneleri, çok zarif, dengeli bir üslupla bir araya getiriyor. Materyal kullanımı Readymade’i çağrıştırsa da Şakir Gökçebağ, gündelik yaşamın banal durumlarını seçkin düzenlemeler ve kompozisyonlarla, kısmen ornamental, kısmen de seriel bir şekilde değiştiriyor. Kendi doğasına yabancılaşmış, farklı, kişisel yorumlamalara açık bir durum ortaya çıkarıyor.