A password will be e-mailed to you.

Leonardo da Vinci imzalı eserlerden “Salvator Mundi” dışındakilerin tümü kamuya açık alanlarda sergileniyor. Uzun zaman önce yok edildiği düşünülen ancak 2005’te tekrar keşfedilen eserse kasımda müzayedeye çıkıyor.

İtalyan rönesansının ustalarından Leonardo da Vinci’ye ait 20 resimden biri olan “Salvator Mundi”nin rekor bir fiyata satılacağı şimdiden kesin. İsa peygamberin dünyanın kurtarıcısı olarak resmedildiği yağlı boya tablo ilk kez I. Kral Charles dönemi kayıtlarında görülüyor. Greenwich’teki sarayda kralın eşi Henrietta Maria’nın odasında asılı olduğu tahmin edilen esere daha sonra II. Kral Charles döneminde ve 1763’te Buckingham Dükü’nün gayrimeşru oğlu Charles Herbert Sheffield’ın müzayedesinde rastlanıyor.

1900 yılına kadar bir daha kayıt altına alınamayan “Salvator Mundi”, o tarihten sonra ise Leonardo’nun takipçilerinden Bernardino Luini’ye ait olduğu zannedilerek Charles Robinson koleksiyonuna girdi. Artık kaynağı ve imzası unutulan çalışma 1958’deki bir Sotheby’s açık artırmasında 45 paunda (evet yanında hiç sıfır yok) satıldı.

100 milyon doları geçebilir

Bir daha ortaya çıkması ise 2005’te olacaktı. Küçük bir müzayede evine ulaştıktan sonra 6 yıllık bir çabayla kaynağı kanıtlandı ve Londra’daki National Gallery’de “Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan” adlı serginin bir parçası olarak sanat severlerin karşısına çıktı.

15 Kasım 2017’de Rockefeller Plaza’da gerçekleşecek açık artırma bedelinin 100 milyon doları bulması bekleniyor. Eserin özel bir koleksiyona mı dahil olacağı yoksa bir müze tarafından alınıp diğer da Vinci eserleri gibi kamuya açık mı sergileneceği de o günkü müzayedeyi kazanana göre belli olacak.

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 19:42:23