Hem mimaride hem sanat eserlerinde kötü restorasyon komik sonuçlara neden olduğu gibi bir eserin aslında yok olmasına da neden oluyor. Elías García Martínez’in İsa’yı resmettiği 1930 tarihli Ecce Homo’nun bir canavara çevrildiği restorasyonun ardından Navarre’deki San Miguel de Estella Kilisesi’ndeki Saint George’un ahşap oyma heykelini kurban veren İspanya bu kez bir Bartolomé Esteban Murillo eserinin talihsiz restorasyonuyla gündemde…
Sanatta restorasyon için ehliyet ve sıkı düzenlemeler gerektiği Barok ressam Bartolomé Esteban Murillo’nun Immaculate Conception (Meryem’in Günahsız Gebeliği) adlı resminin temizlenmeye gönderilmesiyle bir kez daha ortaya çıktı. Temizlik için kullanılan kimyasallar Meryem Ana’nın yüzünün silinmesine neden olunca geriye dönen Meryem’in yüzünün tanınmaz hale geldiği çaresizce restore edilmiş bir resim oldu. Üstelik Guardian’daki habere göre bu temizlik işlemi için resmin sahibi olduğu koleksiyonerden 1200 sterlin tahsil edildi.
Yaşanan olay restorasyon için en uygun fiyatı verene gidilmesi yerine eserlerin belli kriterleri sağlayan ehil ellere teslim edilmesi gerektiğini hatırlatırken sanat eserlerinin, özellikle Murillo resmi gibi, yüzlerce yıllık milli mirasların özel şahıslara satılmasını da tartışmaya açtı. Bir koleksiyoner sadece zengin olduğu için tüm insanlık için değeri olan bir resme istediğini yapabilir mi? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır olmalı. Yoksa sanat tarihimiz tamamen yok edilebilir hale gelebilir. Belki bu tarz resimleri korumak için kitle fonlamasına başvurulabilir ya da her devlet tarihine ait eserleri korumaya alabilir.