MoMA koleksiyonunu dijital olarak hepimize açmasıyla Türkiye’den kimler var diye merak ettik baktık. Karşımızdaki manzara hiç de parlak değildi. Türkiye adına parlak olmadığı kadar varolduğu görülen ama “müsait olmayan imge” ibaresiyle MoMA adına da… Dünyanın en önemli müzelerinden New York’taki Modern Sanat Müzesi MoMA dijital olarak biz izleyicilere kapılarını açtı.
Bizi çok sevindirdi ve meşgul etmekte ne güzel… Lakin Türkiye’den koleksiyonda ne var diyerek girdiğimizde karşılaştığımız manzara hiç de iç açıcı değil. MoMA’nın binlerce eserlik koleksiyonunda Türkiye’den sadece Kutluğ Ataman’ın Ruhuma Asla video işi, Bedri Rahmi Eyüboğlu‘nun Zincir isimli polimerden çuval bezine çalıştığı 1962 tarihli bir resmi. Hüseyin Bahri Alptekin’in online olarak görsellerine ulaşamayacağınız 7 işi, iki tasarımcı Soner Özenç ve Ayşe Birsel’in yine görsellerine ulaşamayacağınız işleri, İlhan Koman’ın görsellerine ulaşamayacağınız 1957 tarihli Ülkemin Güneşi ve Zühtü Müridoğlu’nun yine gösterilmeyen başka bir heykeli yer alıyor.
Online koleksiyonda resmi görülebilen Türkiye’den işler arasında Halil Altındere’nin 2013 tarihli Wonderland video filmi bulunuyor. Erol Akyavaş’ın 1959 tarihli Kralların Zaferi başlıklı resmi, Burhan Doğançay‘ın da 1962 tarihli isimsiz iki resmi var.
Yılmaz Güney‘in Umut‘u, Ferzan Özpetek‘in Satürn Dersleri, Nuri Bilge Ceylan‘ın Bir Zamanlar Anadolu, Üç Maymun ve İklimler koleksiyonun Türkiye’den filmler ayağını oluşturuyor.
Gönül elbette Arjantin, Japonya, İran, Irak gibi çok farklı ülkelerin çağdaş sanatını takip etmekte kusur etmediği online koleksiyonu incelendiğinde görülen MoMA’nın Türkiye’deki sanatı daha yakın takip ettiğini görmek isterdi.
Şimdi tartışma kaldığı yerden devam etsin o halde:
“Türkiyeli koleksiyonerin almadığını Amerikalılar niye alsın?”