A password will be e-mailed to you.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü Prof. Dr. Handan İnci, Habertürk’ten Kübra Par’a röportaj verdi. İnci, üniversite bünyesinde tekrar hizmete girecek yeni Resim ve Heykel Müzesi’ne dair detayları paylaştı.

İlk olarak 20 Eylül 1937’de Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle, Dolmabahçe Sarayı’nın bir bölümünde açılan M.S.G.S.Ü. İstanbul Resim Heykel Müzesi, 10 yıl kadar önce GalataPort’un inşaatının sürdüğü alanda 5 numaralı antrepoya yerleşti ve çok uzun bir inşaat süreci geçirdi. Üniversiteden mezun olan iki kuşak buradaki resimleri göremeden resim, heykel eğitimi aldı. Rektör olarak kurumun başına geçince, “Bu müze bir an evvel açılmalı, şehir hayatına katılmalı” diye en büyük enerjimi buraya verdim. İnşaatta yolun sonuna geliyoruz, bugün yarın devralacağız. Sonra da müze kurulum çalışmaları başlayacak” diyerek müjdeyi paylaşan Prof. Dr. Handan İnci, müzenin yeni halinin eski müzelerle alakası olmayacağını; yaşayan bir kültür merkezi olarak İstanbul halkına sunulacağını açıkladı.

Ağırlıklı olarak üniversite hocalarının yer alacağı danışma kurulunda sanat tarihi ve müzecilik alanlarında akademi dışından uzman kişilere, eleştirmenlere, koleksiyonculara da yer verilecek. Ekibin başında Vasıf Kortun yer alacak. “Yola alanın en iyi isimlerinden biriyle çıkmak çok rahatlatıcı” sözleriyle Vasıf Kortun’a teşekkür eden İnci, “Müze onun yönlendirmesiyle şekillenecek. Kortun, hem çok deneyimli hem de çok enerjik ve çalışkan. Bize kurum olarak kaybettiğimiz zamanı kazandıracak. Anlaşmayı yaptığımızdan beri hızla yol almaya başladı. Burayı, sanatseverlerin, sadece bir kere görüp çıkacakları klasik bir müze değil, hareketli, işlek uluslararası bağlantılarla daimi bir çarkın döneceği kültür mekanı olarak planlıyor. Müzemiz sadece koleksiyonuyla değil mimarisiyle de şehrin en önemli yapılarından biri olacak. Şimdiden söyleyebilirim ki Vasıf Kortun’un küratörlüğünde düzenlenecek sergilerimiz kadar Emre Arolat’ın tasarımı olan müze binamız da çok konuşulacak” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bölgeye damga vuracak

İnci’nin üniversitenin müze çalışmaları ile ilgili açıklamalarından diğer dikkat çeken notlar ise Tophane-i Amire ve Nusretiye Kasrı’nın yakın geleceği ile ilgili:

  • Aslında bütün olarak bu bölgeye Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi damgasını vuracak diyebiliriz. Fındıklı-Tophane arasında çok önemli iki tarihi mekânımız da var. Bir tanesi Tophane-i Amire. Fatih döneminde top yapımı için inşa edilmiş ve aynı bölgede varlığını yüzyıllarca sürdürmüş olağanüstü bir yapı. Çok etkileyicidir. Orada sergilerimiz zaten sürüyordu. Bu değerli yapıyı daha nitelikli ve seçilmiş etkinliklerin alanı haline getireceğiz.
  • Onun tam karşısında, yine üniversitemize verilmiş olan Nusretiye Kasrı yer alıyor. O da çok değerli bir tarihi yapıdır, Sultan Abdülmecid tarafından 1852’de İngiliz mimar William James Smith’e yaptırılmış mücevher gibi işlenmiş bir binadır. Çok uzun bir süredir boş ve harap olan bu yapıyı da yine eğitim amaçlı kültür, sanat etkinlikleri için mekân olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz.
  • Resim Heykel Müzesi, Nusretiye Kasrı ve Tophane-i Amire binası ile bu bölgeyi İstanbul’un kültür ve sanat hayatını besleyen çok verimli, eşsiz bir üçgen haline getireceğiz.

 

İLGİLİ HABERLER

Vasıf Kortun’dan sürpriz açıklama

Bir çağdaş sanat müzesi inşa etmek

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 22:21:34