A password will be e-mailed to you.

“Kilim dokuma” ilk kez güncel sanata dahil oluyor

Belkıs Balpınar, Spiral Gyra BlueBelkıs Balpınar, Silindir 2Belkıs Balpınar, Mini PatlamalalarBelkıs Balpınar, Dokuma-ma_UnweaveBelkıs Balpınar, DalgalarBelkıs Balpınar, BalonBelkıs Balpınar, Akış 2Belkıs Balpınar, AkışBelkıs Balpınar, Açılım

Sanatçı Belkıs Balpınar’ın geleneksel dokuma sanatını fizik ve astronomiyle buluşturarak ürettiği işlerinden oluşan “Dokuma-ma” isimli kişisel sergisi Anna Laudel Contemporary’de açıldı. Türkiye’de ilk defa geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanata taşıyarak özgün işler üreten Belkıs Balpınar’ın tasarımlarında derinlik, uzay ve uzam kavramları dikkat çekiyor. Sergi, 10 Haziran 2018 tarihine kadar devam edecek.

Özellikle fizik ve astronomi alanında okuduğu kitapların işlerine yansıdığını belirten sanatçı, görünen dünyayı algılama/algılayamama, algılamanın çeşitliliği, bakış açıları ve perspektif gibi konularla hem biçimsel hem teorik olarak ilgileniyor. Kilim dokusu üzerinde yarattığı biçimleri, uzamdaki hareketlerin bir yansıması olarak ele alan Balpınar, düz kilim çözgüleri üzerine motifler katarak derinlik veriyor.

Albert Einstein’ın, insanın henüz algılayamadığı dördüncü boyutu zaman ve hız olarak bir uzam üzerinde göstermesinin kendisini ve işlerini etkilediğini belirten Balpınar, bilimsel çalışmaların ve filozofların, sanatçılara ve kültür-sanat dünyasına katkılarını kanıtlar nitelikte üretimler gerçekleştiriyor.

“İnsanın kendi yarattığı dünya çok karmaşık. Milyarlarca galaksi ve onların içinde milyarlarca yıldız olan evrende ise bizim zaman algılamamıza göre bir düzen görülüyor. Pek çok sanatçı dünya üzerindeki bu kaosun içinden bir şeyleri yansıtmaya çalışıyor. Bense bizim zaman anlayışımıza göre daha düzenli görünen makro evrendeki galaksi ve gezegenlerin ya da mikro evrendeki parçacıkların devinimlerinin oluşturduğu uzamları ima eden görüntüler yakalamaya çalışıyorum.” – Belkıs Balpınar

İLGİLİ HABERLER

BİR KOLEKTİF OLARAK ATÖLYELER

Prosecco içip vakit öldürmenize imkan tanıyan bir 57. Venedik Bienali

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 06:49:05