A password will be e-mailed to you.

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi “Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar” başlıklı sergisine 25 Kasım 2022 – 1 Nisan 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.

Macar asıllı mimar Şandor Hadi’nin şahsi hayatını ve yaratıcı kişiliğini merceğe alan sergi, Sevinç Hadi ile kurdukları mimarlık ofisinin hayata geçirdiği projelerden bir seçkiyi sunacak. Sergi, Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı ve HEPA Türkiye’nin desteğiyle, Ufuk Demirgüç’ün küratörlüğünde gerçekleşecek. Sevinç Hadi sergide baş danışman ve onur konuğu olarak yer alacak.

“Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar” başlıklı sergi, Şandor Hadi’nin şahsi ve mimari dünyasını iki farklı bölümde ele alan bir anlatı sunuyor. İlk bölüm, ilk gençlik günlerinden aile hayatına, el yapımı ürünlerden yaptığı resimlere kadar mimarlık öncesi dünyasını tarif ediyor. İkinci bölüm ise, Sevinç Hadi ile kurdukları mimarlık ofisinin çatısı altında, bir mimar olarak imza attığı projelerden bir seçkiyi, ürettiği mobilyaları, maketleri ve Şandor Hadi mimarlığı üzerine diğer mimarların görüşlerini bir araya getiriyor. Sergide ayrıca, yakın bir zamanda yıkımı gerçekleşen İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin 3 boyutlu olarak yeniden canlandırmasına yer veriliyor.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphane

Serginin araştırma ve hazırlık aşamasına Sevinç ve Şandor Hadi’nin çocukları, mimar ve İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi ile iç mimar ve müzisyen İmre Hadi katkı sağladı. Serginin açılışında ailenin diğer üyeleri Şandor Hadi’nin yeğeni piyanist Ayşe Tütüncü, oğlu İmre Hadi (vokal) ve arkadaşları Yağız Üresin (flüt) küçük bir müzik dinletisi sunacak.

Şandor Hadi

Sanatçı hakkında

Çocukluğundan itibaren el becerisi yüksek olan Şandor Hadi, Türkiye’ye çalışmak için gelen Macar teknisyen Hadi János’un üç çocuğundan biri olarak 1931 yılında Kastamonu’da doğdu. 1955 yılında İstanbul’da Saint Michel Lisesi’nden mezun olduktan sonra başladığı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni 1961’de bitirdi. Öğrencilik yıllarında ve mezuniyetinden sonra dönemin önemli mimarlarından Turgut Cansever ile çeşitli projelerde ve Cansever’in projelendirdiği Beyazıt Meydanı uygulamasında çalıştı. 1961-1968 yılları arasında meydanın uygulamasını yapan İbrahim Yolal’ın firmasının diğer projelerinde de sorumlu mimar olarak çalışmaya devam etti.

Şandor Hadi, bir yandan mimarlık üretimine devam ederken eğitimi alanında da Işık Mimarlık Yüksek Okulu’nda ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu’nda 2 yıl asistanlık ve 13 yıl öğretim görevliliği yaptı. 1963 yılında, kendi serbest mimarlık bürosunu kurdu, 1964’te eşi Sevinç Hadi ile birlikte çalışmaya başladı. Mimarlık etkinliğinin yanı sıra resim, heykel, ahşap oymacılığı ve eşya tasarımı alanlarında çeşitli eserler veren Hadi, 1986 yılında vefat etti.

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 17:25:34