A password will be e-mailed to you.

1970’lerde Teksas Çölü’ne gönderilen kar maymunlarının peşine sanatçı Shimabuku düştü ve neredeyse 50 yıl sonra hâlâ karı hatırlayıp hatırlamadıklarını görmek için çölün ortasına kar getirdi.

Kyoto’lu maymunlar 1972’de doğal yaşam alanlarını yitirince Teksas’taki bir sığınağa getirildi. Yeni nesilleriyle artık yılanlara, kaktüslere ve çöl yaşamına adapte olan olan bu kar maymunlarının tekrar kar görseler ne yapacağını merak eden Shimabuku, “Do snow monkeys remember snow mountains?” (Kar maymunları kar dağlarını hatırlar mı?, 2017) adlı enstalasyonu için 2016 yılında sığınağa gitti. Maymunlar Japon akrabaları gibi pembe yüzlü ve beyaz tüylüydüler ancak kesinlikle onlardan daha büyüktüler. Sanatçı deney için buz küplerini topladı ve bunlardan bir kar tepeciği oluşturdu.

Maymunlar teker teker çölün ortasındaki buzların yanına yaklaştılar. Kimileri buzları alıp saklamak istedi fakat bir süre sonra sıkıldılar. Bazıları paylaşımcıydı, bazıları sadece onlara sahip olmak istiyordu. Aynı insanlar gibi… Buzlar yasaklı meyve gibi ellerinde yok oluyordu. Bu maymunların hafızalarında buza dair yer olmamasına rağmen buzları yedikleri de görüldü.

Deneyini 22 dakikalık bir videoya çeviren Shimabuku, “Hafıza belki de hücrelerimizdedir” diyor. Sanatçının “Do snow monkeys remember snow mountains?” adlı çalışması bu ay başına kadar Denver Art Museum’daydı.

 

İLGİLİ HABERLER

Prosecco içip vakit öldürmenize imkan tanıyan bir 57. Venedik Bienali

“Maymunlar sanatçı olabilir” mi?

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 19:44:54