A password will be e-mailed to you.

Sinemanın ustalarından 48 filmin gösterileceği, 16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu yıl 10 Mart – 10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Paneller, forum, atölye ve söyleşilerle İstanbul’un ardından Trabzon, İzmir, Antalya, Bodrum, Mersin, Adana, Diyarbakır’da kadınlarla buluşacak.

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali basın toplantısı Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı. Festival Direktörü Melek Özman ve Program Koordinatörü Alin Taşçıyan’ın festival programını paylaştığı toplantıda; geçen yıl ülkemizde vizyona giren 151 yerli film arasında sadece 7 tanesinin kadınlar tarafından çekilmesine dikkat çekilerek; “Kadınlar neden film çekemiyorlar” sorusunun tartışmaya açılacağı belirtildi.

“Kadınlara umut olsun”

Festival Koordinatörü Melek Özman; “Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni var eden, kadınların kadim bilgisi, deneyimi… Bu deneyimle diyoruz ki; ne söz biter ne yol ne de düş” diyerek söze başladı. Festivalin İstanbul’da ve bütün şehirlerde kadınlara armağan olarak ücretsiz gerçekleşeceğini belirten Melek Özman; “Tek yapılması gereken Fransız Kültür Merkezi’ne önceden kayıt yaptırmak. Kadınları buluşturan, iyi gelen, umut veren, şifa olan bir festival, bahar yaşamalarını diliyoruz” dedi.

Program Koordinatörü Alin Taşçıyan da “Bu yıl programımızın iki odak noktası var. Biri kadınların yaratıcılığının sınır tanımadığını gösteren, hepsi kendi üslubu içinde son derece başarılı filmleri kadınlarla buluşturmak. İkincisi de kadınların hikayelerine vurgu yapmak. Kadınların sineması dendiğinde önyargılı olarak sadece kadınların sorunlarına değinen filmlerin akla geliyor. Oysa kadınların sineması Germaine Dulac’tan bugünlere uzanan muazzam bir avangart geleneğe sahip. Biz de buradan yola çıkarak bir toplu gösterim yapıyoruz. 2003 yılında İstanbul Bienali’ne katılan Görsel Sanatçı Fiona Tan toplu gösterisi… Hem deneysel, hem belgesel, hem dramatik öğeleri içinde barındıran sınır tanımayan ve kolayca kategorize edemeyeceğiniz filmler festivale katılacak, master class ve söyleşiler de izleyicilerle olacak. Cinsel tacizi konu eden dört film yanında, Hollywood ve Türkiye sinema sektöründen kadınları bir araya getirip meseleyi etraflıca ele alacağız” diye konuştu.

Türkiye’de yıllardır yönetmen kadınların sayısının artmadığına dikkat çeken Taşçıyan; “2018’in çok başındayız, henüz 1 tane kadın yönetmenin filmi çıktı. Maalesef Türkiye film endüstrisinde; kadın yapımcılar şahane çalışmalar yapsalar da; yönetmen sayısı çok az. Geçen sene Türkiye’de, 151 yerli yapım vizyona girdi. 12 tanesi kadın yönetmenlerin imzasını taşıyordu. Bu çok ciddi bir sorun. Neden kadınlar film çekemiyorlar ya da filmleri yeterince görünür olamıyor? Endüstride herkes bu soruları kendine sormalı ve daha çok tartışılmalı” diyerek sözlerini bitirdi.

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali; kadınların filmlerini, sözlerini, düşlerini, masallarını, şiirlerini, öykülerini, yollarını, şarkılarını, umutlarını, dirençlerini, deneyimlerini 10-17 Mart İstanbul; 23-25 Mart Antalya; 30 Mart-1 Nisan İzmir; 6-8 Nisan Trabzon; 13-15 Nisan Bodrum, 20-22 Nisan Mersin, 27-29 Nisan Adana ve 4-6 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da kadınlarla buluşturacak.

Filmmor Kadın Filmleri Festivali; 9 Mart’ta festival yürüyüşü ile başlayacak. Yürüyüş, İstanbul’daki bütün gösterimlerin ve etkinliklerin ev sahipliğini yapan Fransız Kültür Merkezi’nde bitecek ve festival başlayacak. Festival Fransız Kültür Merkezi’ne kayıt yaptırarak ücretsiz olarak izlenebilecek.

Biri umut veren diğeri korku salan iki “ödül”

Farklı bölümler altında 48 filmin gösterileceği festivalde yine yarışma bölümü yok, daima dayanışma var. Bununla birlikte sinemacılara biri umut olan diğeri korku salan iki ödül var; “Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Dayanışma Ödülü”. Basın toplantısında bu yıl Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Dayanışma Ödülü’nün ilk filmi Ölçek’le Emine Gezici Üstündağ’a verileceği açıklandı. Diğeri, daha sonra açıklanacak, Türkiye sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkat çekmek ve aslında her sene bir daha vermemek umuduyla verilen “Altın Bamya Ödülleri”…

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin programı

Kadınların Sineması

“Kadın yönetmenlerin” ya da “kadınlara dair”, “kadın filmleri” değil, sinemaya ve hayata farklı kadrajlar açan kadınların, 21. yüzyılın ustalarının son filmleriyle Kadınların Sineması bölümü filmleri:

16 Hafta / Carlota Coranado

Anlatıcı / Beril Ece Güler, Nazli Khoshabar

Apne / Nicola Stephanie Sangs

Arin / Mizgin Müjde Arslan

Carmen / Natalia Presston

Dil Oyunu / Caroline Emery, Stephan Bauer

İşe Yarar Bir Şey / Pelin Esmer

Kaygı / Ceylan Özgü Çelik

Mekanlar, Yüzler / Agnes Varda, Jr

Ölçek / Emine Gezici Üstündağ

Salla Kalçaları Lulu / Lulu Keating

Suç Ortağı / Heather White, Lynn Zhang

Tupperware / Laurie Kahn

Wamba / Estafanya Cortes

Zama / Lucrecia Martel

Komşu Komşunun Filmine Muhtaç

Suudi Arabistan’dan İran’a, uzak yakın komşularımızla buluşma; dayanışmayla örülen komşuluk ilişkilerini kadınların gözünden öğrenme deneyimi de sunan filmler:

7 Perde / Sepideh Farsi

Annelik / Roqiye Tavakoli

Denizaltı / Mouna Akl

Evin Sakinleri / Monir Geyhdi

Faoueyia / Myrna Tsapa

Filistin’i İşlemek / Carol Mansour

Israfil / Ida Panahandeh

Kanatlarını Aç / Vivian Papageorgiou

Savaş Şovu / Obaidah Zaytoon, Adreas Dalsegaard

Suriye İçin Ağıt / Maise Elhafez, Eda Elif Tilbet

Umarım Çerçeveye Girmişimdir / NATALİE Braun

Yeva / Anahid Abad

Kadınlar Vardır

Juliet Mitchell: “Kadınların tarihi baskı altına alınışlarının tarihi olduğu kadar, bu baskıya direnmelerinin de tarihidir”. Kadınlar vardır, baskı altında oldukları kadar, bu baskıya hakikati dillendirerek ve kaydını tutarak, dayanışmayla, sinemayla direnerek:

Astronot Bedenleri / Alisa Berger

Benzin / Sarra Abidi

Gökdelenler / Fabianne Giezndanner

Hayvan / Nayla Al Khaja

İlahi Düzen / Petra Volpe

Kameralı Kadınlar / Neslihan Siligür

Yaz Sıcağında Teori / Irene von Alberti

Yazlık / Sonja Kröner

Yeter Artık Yeter / Khauther Ben Hania

Kadınlar Vardır forumu

Canan’ın Ayışığında Yıkanan Kadınlar videosu gösterimiyle başlayacak forum 10 Mart Cumartesi 13:00’de Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Kadınların deneyiminden mahrum kalan yeryüzünde, İran’dan Tunus’a, Kanada’dan Türkiye’ye 2017’de kadınların var olma ve var etme deneyimi konuşulacak.

Bedenimiz Bizimdir “Cinsel Taciz”

Cinsel politikanın kadınları sıkıştırmaya çalıştığı kalıplar itina ile kırılır, bedenimiz bizimdir:

Beni Öldürmeyen… / Rachel Meyrick

Geek Kızlar / Gina Hara

Sessizliği Bozmak / Nadya Ali

Tacizin Tarifi / Paula Sacchetta

Panel: Film Endüstrisinde Cinsel Taciz

2017’de, #bende #metoo, #TimesUp kampanyaları ile endüstrideki “zorba erkeklere artık yeter, süreniz doldu, size ek süre vermeyeceğiz, konuşacağız, değiştireceğiz” diyen kadınlarla bir araya gelmenin, deneyimlerini paylaşacak.

Cins-iyet-ler

Cinsiyet ve cinsel kimlik; cins meselelere bakan filmler:

Adela / Evangelina Montes

Homur Homur / Simay Çalişkan, Nergis Karadağ

Silvana: Uyandığında Beni De Uyandır / Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis, Mika Gustafson

Toplu Gösterim: Fiona Tan

“Görüntü üreticisi” Fiona Tan’ın kişisel ve politik belleğe görüntüler kaydeden 4 filmi:

Gölgelerin Hükümranlığı

İlginç Zamanlar Göresin

Tarihin Geleceği

Yükseliş

Fiona Tan ile Master Class 13 Mart 17:00’de Fransız Kültür Merkezi’nde.

Çocuklara Özel Seans “Çocuklar Sinemaya”

Çocuklar için yeryüzünde savaşın, sınırların, bürokrasinin ve düşmanlığın yeri ve anlamı yoktur:

Babamın Çalıya Döndüğü Gün / Nicole Van Kilsdonk

Panel: Kendine Ait Biz Cüzdan; Yeni Kuşak Kadın Yapımcılar

Sinema sektöründe kendine ait bir cüzdan; sadece kaynakların cinsiyetler arasında eşit-adil paylaşımı değil; kaynakları ve statükoyu değiştiren yapısal bir değişim umudu aynı zamanda. Filmmor bu değiştirme deneyimini yeni kuşak kadın yapımcılardan dinlemeye davet ediyor.

Atölye: Kısa Film Atölyesi

Margaret Atwood: “Artık bir kitabın kenarlarındaki beyaz boşlukların içinde yaşamıyoruz. Artık hikâyeler arasındaki boşluklarda değiliz. Biz o hikâyelerin kendisiyiz ve artık kendi öykülerimizi kendimiz yazıyoruz.” Ve filme alıyoruz.

Kendi hikayesini film yapmak isteyenler için Nefin Dinç ve Meryem Yavuz ile; Claire Pijman ve Laurie Kahn’ın katılımıyla Kısa Film Atölyesi 10 Mart’ta başlıyor. Katılımcıların hikayeleriyle 4 film yapmayı hedefliyor.

Özel Etkinlik: Feminist Bellek; Kate Millett, Şirin Tekeli

Şirin Tekeli: “21. yüzyıl kesinlikle kadınların yüzyılıdır. Geri çevrilmesi mümkün değildir. Kadın hareketi döngüsel bir hareket oldu hep. Kazanımlar oldu sonra püskürtüldüler. Sonra yeniden başladı. Büyükanneler mücadele veriyorlar birtakım haklar kazanılıyor, anneler artık rahatız diyorlar, aslında hiçbir şekilde rahat değiller, birçok şeyi kaybediyorlar, torunlar geliyor, yeniden başlıyorlar. Yani bitmeyen bir mücadele bu aslında ama kesinlikle artık 21. yüzyılda kadınlar varlar.”

Şirin Tekeli’nin, seksenlerden bu yana, kurulan her örgüt, her kampanya gibi Filmmor’da da çok emeği var. 2005 yılında, sözlü tarihi ondan öğrendik, tıkandığımızda ona danıştık. Filmmor yapımı Şirin Tekeli ile “Feminist bir Hareketlilik” videosu ve Luce Guilbeault, Nicole Brossard, Margaret Wescott’un hazırladığı Some American Feminists “Kate Millett” videoları ile Şirin Tekeli ve Kate Millet festivalde olacak.

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 13:41:01