A password will be e-mailed to you.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin bazı depoları ile eserlerin bakım ve restorasyonlarının yapıldığı konservasyon laboratuvarının kapatılan Atatürk Havalimanı’na taşınmasına karar verildi. Uzmanlar, taşınma konusunda endişeli.

Cumhuriyet gazetesinin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden adını açıklamadığı bir yetkiliye doğrulattığı habere göre, müzeden çok sayıda eser kapatılan Atatürk Havalimanı’na taşınacak. Cankurtaran’daki İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarihi binaları ve içerisinde bulunan 1 milyonu aşkın tarihi eseri ile dünyanın en önemli müzelerinden biri. Depoların yanı sıra eserlerin bakımı ve restorasyonunun yapıldığı konservasyon laboratuvarının da müzeden kilometrelerce uzaklıkta bulunan eski havalimanına götürülecek ancak taşınma kararı bütün depoları kapsamayacak. Yetkili, “Devamlı eser girişi var. Depo ihtiyaçları doğal olarak oluşuyor’’ derken yıllarca müze bünyesinde çeşitli görevlerde bulunan arkeolog ve müzeci Dr. Şeniz Atik ise taşınma nedeniyle zaiyatın kaçınılmaz olduğunu söylüyor:

“Zayiatların olması kaçınılmazdır”

Müze bir bütün olarak depo, sergi alanları restorasyon-konservasyon laboratuvarları, fotoğrafhanesiyle bir bütündür. Müze koleksiyonları gerek sergileme gerekse depolarda ısı, ışık ve nem koşullarına dikkat edilerek korunurlar. Eserler risk altında olmamalıdır. Bırakın müzeleri, sıradan bir ev taşındığında bile çeşitli zayiatların olması kaçınılmazdır.

Dünya çapında önemli bir müzenin yer sorununu çözmek için müzenin bütünlüğünü parçalamak son derece yanlıştır. Yer sorunu yıllar önce gündeme geldiğinde, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin hemen yanı başında yer alan “Eski Darphane Binaları” da taşınmak üzereydi. Ama Darphane binalarının bir başka talibi daha vardı: “Tarih Vakfı” Onlar çoktan bu binaları Cumhurbaşkanlığı’nın tavsiye kararı ile almışlardı bile. Buna rağmen büyük bir mücadele ve davalar sonunda bu binalar İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün ve Merkez Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı’nın kullanımına, yani Kültür Bakanlığı’na devredilmişti. Şu anda Darphane binaları depo olarak kullanılmaktadır. Birkaç yıl önce, 6 Eylül 2019 tarihinde Topkapı Sarayı’nın Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlanması ile gelişen süreçte tüm bu bölge dağıtılmaya çalışılıyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni yok sayarak, bu gün yapılanlar müzecilik açısından yanlıştır ve korkarım ileride geriye dönüşü olmayan tahribatlara neden olmaz.

Depo ihtiyacı var ise Arkeoloji Müzesi’ne en yakın mesafedeki tüm Darphane Binaları, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne geri verilmedir. Çünkü 1 derecede arkeolojik sit alanı içinde bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin başka genişleme şansı yoktur. Bu binalar için boşuna mücadele verilmedi. Bu yanlıştan dönülmesini temenni ediyorum.

Louvre’dan eserler 5 yılda taşınmıştı

Geçtiğimiz aylarda Paris’teki Louvre Müzesi tarihinin en iddialı hamlesine imza atarak müzenin deposunda sergilenmeyi bekleyen ve daha önce sel tehdidiyle karşı karşıya kalan çeyrek milyon adet eseri beş yıllık bir proje sonunda 200 km öteye Liévin’e taşımıştı.

İLGİLİ HABERLER

Louvre eserleri burada güvende kalacak!

 

Arkeoloji Müzesi’nden Enerji Müzesi’ne Bir Kavis

Daha fazla yazı yok
2025-01-05 05:15:08